Proiectul NutriGen opinii despre NutriGenomica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara

Parerea noastra este ca intiativa referitoare la NutriGenomica facuta de Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara este una foarte benefica si merita a fi popularizata cat mai mult.

Nutrigenomica sau genomica nutritionala reprezinta interactiunea complexa dintre genom (totalitatea genelor din organism) si nutrienti.

Asocierea dintre un anumit tip de dieta si o anumita boala a fost stabilita deja prin multe studii epidemiologice dar noile tehnologii genomice permit studiul interactiunilor functionale dintre alimente si genom la nivel molecular, celular si sistemic.

Nutrigenetica studiaza si explica raspunsul individual diferit la dieta in functie de structura genica particulara a fiecarei persoane.

nutrigenomica wiki pareri dieta si genetica
Din aceste motive nutrigenetica si nutrigenomica sunt de importanta majora pentru sistemele nationale de sanatate si pentru industria alimentara.

In stiinta nutrigenomica, nutrientii sunt vazuti ca semnale care informeaza o anumita celula din organism cu privire la dieta persoanei respective. Nutrientii sunt detectati printr-un sistem de "senzori" din celula.

Un astfel de sistem permite celulei sa obtina informatii, prin intermediul "semnalului" (un anumit nutrient), despre contextul general - dieta persoanei.

NutriGen este un proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020.

Acesta se va desfasura pe o durata de 36 de luni (2016-2019) si are o valoare totala de 8.760.104,04 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 8.430.930,17 lei.

Proiectul NutriGen este o premiera nationala in domeniul nutrigenomicii si are ca scop dezvoltarea si implementarea principiilor nutritiei de precizie in tratamentul dereglarilor metabolice asociate obezitatii, atat la adulti, cat si la copii.

Mai exact, proiectul va utiliza identificarea variatiilor genetice pentru a prescrie adultilor si copiilor supraponderali tratamente personalizate cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale.

In acest fel, se doreste ca administrarea alimentelor dietetice prescrise sa optimizeze raspunsul la tratamentul medicamentos al persoanelor supraponderale si obeze.

Dictionat medical:

NUTRIGENETICA este actiunea nutrientilor asupra reglarii expresiei genice

NUTRIGENOMICA reprezinta raspunsul specific al aparatului genetic al unui anumit individ la anumiti nutrienti