Terapia de substitutie hormonala post-menopauza imbunatateste scorul trabecular osos.


Stiri medicale. Femeile care urmeaza o terapie de substitutie hormonala pentru simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, sunt eficiente si pentru sustinerea sanatatii osoase si imbunatatirea structurii oaselor, conform unui studiu studiu publicat recent in publicatia medicala Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Studiile facute in anii anteriori au demonstrat ca exista efecte benefice ale terapiei hormonale post-menopauza asupra densitatii minerale osoase, insa cercetarea de fata este prima care arata ca acest tip de tratament îmbunatateste atat masa osoasa cat si structura.

Mai mult chiar, beneficiile generale asupra sanatatii oaselor persista pentru cel putin 2 ani de la încetarea tratamentului.

Osteoporoza este o afectiune progresiva în care structura oaselor se diminueaza si persoana în cauza prezinta un risc ridicat de fracturi. Menopauza, care apare de obcei la femeile de 40-50 de ani, accelereaza pierderea masei osoase.
substitutia hormonala la menopauza imbunatateste scorul tbs

Pe toata durata vietii, corpul uman sufera degradari si formari osoase.

Dezechilibrul dintre resorbtia osoasa si formarea tesutului osos duce la pierderea masei osoase, astfel ca riscul de osteoporoza si de fracturi creste.

La studiu au participat 1.279 de femei cu varste cuprinse între 50-80 de ani.

Acestea au fost împartite în trei grupuri: 22% au urmat tratament hormonal post-menopauza pe durata studiului, 30% urmasera în trecut un astfel de tratament de substitutie hormonala iar 48% dintre subiecte nu au urmat niciodata tratament hormonal post-menopauza.

Pentru a analiza influenta tratamentului hormonal asupra sanatatii osoase, participantele au fost supuse scanarilor DEXA la nivelul coloanei lombare, capului femural si soldului pentru masurarea densitatii osoase.

DEXA este o procedura simpla, rapida si neinvaziva. In timpul examinarii DEXA se utilizeaza o doza foarte mica de radiatie.

Pe baza rezultatelor, s-a calculat scorul trabecular osos (TBS) pentru a analiza calitatea structurii osoase si pentru a prezice riscul de fracturi.

Scorul Trabecular Osos (TBS-Trabecular Bone Score) reprezinta o metoda moderna, recent aprobata de FDA (2012), neinvaziva, bazata pe imaginea DXA, care evalueaza indirect microarhitectura osoasa.

S-a tinut cont si de o serie de parametri cum ar fi indicele de masa corporala, varsta, istoricul de fracturi, administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D în trecut si prezent.

Rezultatele finale au aratat ca femeile care urmau terapia de substitutie hormonala post-menopauza au prezentat cele mai bune scoruri TBS comparaiv cu femeile care nu au urmat niciodata un astfel de tratament.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii