Medicii sunt de parere ca Respiratia influenteaza Frica si Memoria scrie Journal of Neuroscience.


Stiri medicale. Ritmul respiratiei ar influenta in mod evident Memoria si Frica. Studiul publicat in revista Journal of Neuroscience are implicatii si pentru meditatie și tehnicile de control al respirației, avand in vedere că in momentul inspiratiei are loc un tip de sincronizare a oscilatiilor la nivelul sistemului limbic.

Sistemul limbic suporta o varietate de functii, inclusiv fluxul de adrenalina, emotie, comportament, motivatie, memoria pe termen lung, si olfaction.

Viata emotionala este in mare masura gazduit în sistemul limbic, si are foarte mult de a face cu formarea de amintiri.

Revenind la studiul medical de fata, cercetatorii de la Universitatea de Medicina Northwestern au observat pentru prima data ca ritmul respiratiei determina o activitate electrica la nivelul creierului care îmbunatateste identificarea emotiilor si memoria.
Respiratia influenteaza Frica si Memoria

De asemenea, se pare ca efectele respiratiei asupra comportamentului difera daca persoana respira pe gura sau pe nas si in functie de expiratie sau inspiratie.

Echipa de cercetatori a observat pentru prima data astfel de diferente la nivel cerebral la 7 pacienti cu epilepsie programati pentru o interventie chirurgicala pe creier.

Cu o saptamana înainte de aceasta operatie, pacientilor epileptici li s-a implantat un electrod la nivelul creierului pentru a se vedea care este sursa crizelor, ceea ce le-a permis cercetatorilor sa obtina date electrofiziologice direct de la creier.

Rezultatele inregistrate au aratat ca activitatea cerebrala din zonele unde emotiiile, amintirile si mirosurile sunt procesate, fluctueaza în functie de respiratie.

In urma acestui rezultat, medicii s-au întrebat daca nu cumva functiile cognitive asociate cu aceste zone cerebrale (în special memoria si procesarea fricii) sunt influentate de respiratie.

Amigdala este puternic implicata în procesarea emtiilor, mai ales frica.

Pentru a testa influenta respiratiei asupra acesteia, cei 60 de participanti la studiu au fost solicitati sa numeasca rapid expresiile emotionale care le erau aratate în conditii de laborator, în timp ce respiratia le era inregistrata.

Acestia priveau imagini cu chipuri care exprimau fie frica, fie surpriza, trebuind sa spuna cat mai repede ce emotie exprima fiecare fata umana.

S-a observat ca atunci cand chipurile era prezentate în timpul inspiratiei, participantii identificau frica mult mai rapid decât daca le vedeau în timpul inspiratiei.

Efectul s-a diminuat atunci cand participantii au realizat aceleasi sarcini, dar respirând pe gura. În cazul expresiilor de supriza nu au fost identificate astfel de efecte.

Cercetatorii au testat si impactul respiratiei asupra memoriei (asociata cu hipocampul). Aceiasi participanti la studiu au vizionat imagini cu diferite obiecte, iar mai tarziu li s-a cerut sa si le aminteasca.

Si în acest caz vizionarea obiectelor pe durata inspiratiei i-a ajutat pe participanti sa isi aminteasca mai bine.

In lumina acestor descoperiri stintifice se poate intelege mai bine de ce accelerarea respiratiei este benefica într-o situatie periculoasa pentru individ.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii