Sarcina provoaca modificari in creierul femeilor, care persistă cel putin doi ani dupa nastere.


Stiri medicale. Elseline Hoekzema, din cadrul unitatii de cercetare a stiintelor cognitive din departamentul de psihiatrie si medicina legala a Universitatii din Barcelona este de parere ca sarcina antreneaza importante modificari în creier, care persista cel putin doi ani dupa nastere si care ar permite pregatirea mamei pentru provocarea care o reprezinta ingrijirea bebelusului.

Aceste schimbari în structura si functiile creierului se produc în regiuni cerebrale care sunt implicate în interactiuni sociale precum perceptia si interpretarea dorintelor, emotiilor, intentiilor si dispozitiei proprii sau a altei persoane.

Este demonstrat ca sarcina este insotita de schimbari fiziologice si fizice drastice în corp din cauza activitatii hormonale puternice.

Desigur, schimbari la nivelul creierului legate de activitatea hormonala au fost observate si în timpul pubertatii, dar nu cele care apar dupa o sarcina.
sarcina antreneaza importante modificari în creierul femeilor

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Barcelona a analizat cu ajutorul imagisticii medicale, înainte si dupa sarcina, 25 de femei, devenite mame pentru prima data, pentru a observa schimbarile structurale produse de sarcina în materia cenusie a creierelor lor.

Prin comparatie cu creierele a 19 tati, 17 barbati fara copii si 20 de femei care nu au nascut niciodata, femeile însarcinate cu primul copil au prezentat o reducere a materiei cenusii în regiunile asociate cu aptitudinile sociale.

Acestea sunt aptitudini care prezinta deficiente în anumite patologii precum schizofrenia si autismul.

Autorii studiului au observat o crestere a activitatii neurale în unele dintre aceste regiuni cerebrale modificate de sarcina atunci când le-au aratat mamelor fotografii ale propriilor copii.

Deasemenea o sedinta de imagistica medicala (RMN) a permis sa se constate ca aproape toate aceste reduceri de materie cenusie se mentin la mamele care au avut primul copil aproape doi ani dupa nastere, cu exceptia unei recuperari partiale a volumului de materie cenusie în hipocampus, regiune asociata cu memoria.

Autorii cercetarii sunt de parere ca schimbarile pot pregati mama pentru exigentele sociale ale maternitatii iminente.

Acest model de schimbari structurale ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a distinge între creierele femeilor care au nascut si cele ale femeilor care nu au facut-o, precum si pentru a prezice calitatea atasamentului mamelor de bebelusii lor în perioada post-partum.

Perioada post-partum este momentul in care femeia se obisnuieste cu noul ei statut de mama, atat cu schimbarile produse in organism, mai ales cele la nivel hormonal, cat si cu acomodarea psihologica.

Perioada post-partum este cuprinsa intre primele zile dupa nastere si uneori 6 luni, pana ce organismul mamei revine la starea de dinaintea nasterii.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii