Stiri medicale. ZINCUL reduce semnificativ deteriorarea ADN-ului. American Journal of Clinical Nutrition.


Noutati medicale: Zincul si importanta sa in apararea integritatii ADN-ului. Studiul medical a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Zincul este un mineral important ce susține creșterea și dezvoltarea umană pe durata sarcinii, copilăriei și adolescenței. 

Zincul menține totodată sănătatea sistemului imunitar și ajută organismul în vindecarea rănilor și în reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ.

Carenta de zinc este intalnita si in cazul unor afectiuni precum alcoolismul, degenerescenta maculara, diabet, tumori maligne si boli ale ficatului si rinichilor.

Deficitul de zinc este cel mai des intalnit la persoanele care sufera de sindrom de malabsorbtie, boala Crohn, colite, diaree prelungita
Stiri medicale ZINCUL reface ADN deteriorat

Un studiu recent arată un alt rol al zincului - chiar și o creștere mică a cantității zilnice de zinc ar putea proteja ADN-ul împotriva deteriorării care are loc odată cu trecerea timpului. 

Corpul uman are capacitatea de a repara această „uzură” zilncă, însă o cantitate insuficientă de zinc ar putea compromite această abilitate.

Cercetătorii de la UCSF Benioff Children's Hospital Oakland Research Institute din California au investigat ce se întâmplă în cazul suplimentării zincului cu o cantitate mică pe zi la nivelul funcțiilor metabolice.

Doza testată in cadrul studiului a fost echivalentul dozei de zinc ce se adaugă în cerealele fortificate.

Însă autorii menționează că deși cerealele fortificate conțin și zinc, puține studii au arătat un efect pozitiv asupra indicatorilor funcționali a nivelurilor de zinc din organismul uman.

În cadrul studiului de fata privind zincul si ADN-ul. 19 bărbați au urmat o dietă cu conținut scăzut de zinc, bazată pe orez, pe o perioadă de 6 săptămâni. 

În primele 2 săptămâni aportul de zinc era de 6 mg pe zi, iar în următoarele 4 de 10 mg. 

Înainte și după această dietă, s-au făcut determinări ale indicatorilor homeostaziei și altor indicatori metabolici (deteriorarea ADN-ului, inflamații, stresul oxidativ).

După cele 6 saptămani s-a observat o creștere a cantității totale de zinc absorbite și modificări semnificative la nivelul indicatorilor homeostaziei zincului. De asemenea, odată cu creșterea aportului de zinc, s-a înregistrat o reducere a deteriorării ADN-ului.

Autorii arată că este primul studiu care indică capacitatea zincului de a reduce stresul oxidativ și deteriorarea ADN-ului, arătand totodată ca cerealele fortificate ar putea fi o soluție sustenabilă la malnutriție și deficienta de zinc.

Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc.

Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul depinde de asimilarea sa pe cale alimentara.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii