EMA e de parere ca Emtricitabine Tenofovir disoproxil Krka este o alternativa la Truvada.

Noutati farma. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentului a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca medicamentul generic Emtricitabine / Tenofovir disoproxil Krka are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Truvada.

Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Truvada, beneficiile sunt mai mari decât riscurile identificate. Organismul european a recomandat aprobarea utilizarii Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka in UE.

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka este similar cu „medicamentul de referinta” deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), numit Truvada.

Truvada este utilizat ca parte a terapiei combinate pentru persoanele cu HIV. Truvada este numele unei combinatii cu doza fixa a doua medicamente anti-HIV: tenofovir și FTC toate într-o singură pastila.
Emtricitabine Tenofovir disoproxil Krka alternativa la Truvada

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka contine doua substante active: emtricitabina, care este un inhibitor nucleozidic de reverstranscriptaza; si tenofovir disoproxil, care este un „precursor” al tenofovirului.

Aceasta înseamna ca, în organism, tenofovirul disoproxil se transforma în tenofovir.

Tenofovirul este un inhibitor nucleozidic de reverstranscriptaza.

Emtricitabina si tenofovirul actioneaza în mod similar, prin blocarea activitatii reverstranscriptazei, o enzima produsa de virusul HIV, care îi permite sa se reproduca în celulele pe care le-a infectat.

Administrat în asociere cu cel putin înca un medicament antiviral, Emtricitabine/Tenofovir disoproxil
Krka reduce cantitatea de HIV din sange si mentine virusul la un nivel scazut.

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka NU vindeca infectia cu HIV sau SIDA, dar poate sa întârzie efectele negative asupra sistemului imunitar si aparitia infectiilor si bolilor asociate cu SIDA.

Conform CHMP compania care comercializeaza Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka va trebui sa furnizeze medicilor un pachet informativ, care sa cuprinda detalii privind riscul de boala de rinichi în cazul administrarii Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka.

De asemenea, in Rezumatul caracteristicilor produsului si în prospect au fost incluse recomandari si
masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.