INSOMNIA poate cauza Atac de Cord si Accident Vascular cerebral.

Stiri medicale. Insomnia este asociata cu un risc crescut de atac de cord si de accident vascular cerebral conform rezultatelor unui nou studiu condus de Qiao He de la Universitatea Medicala din Shenyang, China.si publicat in revista medicala  European Journal of Preventive Cardiology.

Somnul este important pentru recuperarea biologica si ocupa circa o treime din durata vieiii însa, în societatea moderna, din ce în ce mai multe persoane se plâng de insomnii.

Tulburarile de somn sunt un lucru comun in randul populatiei, iar sanatatea somnului ar trebui sa fie inclusa în evaluarea riscului clinic. Educatia în privinta sanatatii este necesara pentru cresterea constientizarii asupra simptomelor insomniei si a factorilor de risc

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o asociere între insomnie si efectele negative asupra sanatatii, însa concluziile privind legatura dintre insomnie si bolile de inima sau accidentul vascular cerebral au fost inconsistente.
INSOMNIA provoaca Atac de Cord si Accident Vascular cerebral

Studiul de fata s-a concentrat pe legatura dintre simptomele insomniei si incidenta deceselor cauzate de afectiunile cardiovasculare (infarct miocardic, boala coronariana si insuficienta cardiaca) si de accidentul vascular cerebral, sau de o combinatie dintre acestea.

Insomnia, prin definitie, este un termen general care include dificultatile la adormire, mentinerea continuitatii somnului sau parerea subiectiva a persoanei despre somnul de calitate nesatisfacatoare.

Autorii cercetarii au analizat 15 studii de masa la care au luat parte în total 160.867 participanti.

In timpul unei perioade medii cuprinse între 3 si 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.

Astfel a fost observata o legatura semnificativa intre dificultatea de a adormi, de a mentine somnul, somnul insuficient de odihnitor si riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, riscul fiind cu 1,27, 1,11 si respectiv 1,18 mai mare în comparatie cu persoanele care nu au manifestat simptome de insomnie.

In schimb NU a fost observata nici o asociere între trezitul foarte devreme si efectele adverse.

Cercetatorii au descoperit ca dificultatea de a adormi, cea de mentinere a somnului sau somnul insuficient de odihnitor au fost asociate cu un risc de 27%, 11% si respectiv 18% mai mare de afectiuni cardiovasculare si atac vascular cerebral.

Studiile efectuate anterior au demonstrat ca insomnia ar putea determina modificarea metabolismului si a functiei endocrine, ar produce activarea sistemului nervos simpatic, ar creste tensiunea arteriala si nivelurile de citokine si ar duce intr-un final la efecte proinflamatorii si inflamatorii — toti acestia fiind factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare si accident vascular cerebral.

Femeile care prezinta simptome de insomnie au avut un risc usor crescut de evenimente cardiovasculare si atac vascular cerebral in comparatie cu barbatii, în special în ceea ce priveste somnul insuficient de odihnitor, însa diferentele dintre sexe nu au atins un prag semnficativ din punct de vedere statistic.

Insa este cunoscut faptul ca femeile sunt mult mai predispuse la insomnie din cauza diferentelor genetice, a hormonilor sexuali, a stresului si a reactiei psihosomatice la acesta.

Prin urmare, ar fi prudent sa se acorde o mai mare atentie sanatatii somnului femeilor pentru a preveni posibilele afectiuni cardiovasculare si atacul vascular cerebral.