Pareri MEDICAMENTE Biologice vs Siguranta si Accesul pacientilor la tratament.

Inainte de a vedea parerea referitoare la utilizarea medicamentelor biologice sa vedem ce este tratamentul cu medicamente biologice.

Agentia European a Medicamentului defineste medicamentele biologice drept ,,medicamente care contin una sau mai multe substante active produse sau obtinute dintr-o sursa biologica".

Substantele active din medicamentele biologice sunt structuri moleculare mai marl , ci mai complexe decat cele din medicamentele non-biologice, iar organismele vii sunt singurele care pot reproduce aceastä complexitate.

Prin urmare, datorit variabilitatii structurii lor, produsele biologice nu pot fi replicate identic de catre tulpini/structuri biologice diferite, iar raspunsuI pacientilor la tratamentele biologice poate fi total diferit.

Produsele bioterapeutice aflate pe piata din Romania variaza din punctul de vedere al complexitatii lor moleculare de la proteine relativ mici, neglicozilate (cum sunt insulina si hormonul de crestere -somatotropin), pana la glicoproteine cu masa molecular mare si structura complexa ce pot sa aiba multiple functii mediate de cätre diferite päri ale moleculei (de ex. anticorpii monoclonali) sau care sunt implicate in mai multe mecanisme biologice (de exemplu interferonii).
Pareri Medicamente Biologice  Siguranta si pretul tratamentului

Prezenta medicamentelor biologice in Romania este in crestere si utilizarea lor  in practica medicala a
determinat o valoare adaugata pentru pacienti.

Pe masura ce brevetele de inventie sau datele de exclusivitate clinica ale medicamentelor originale expira, pe piata apar produse biosimilare.

Acestea medicamente BIOSIMILARE insa NU sunt identice cu medicamentele biologice de referinta si nu constituie ,,genericul originalului biologic

Cele 9 societati stiintifice medicale de prestigiu din Romania care au semnat recent un important Document de Pozitie privind îiplinirea conditiilor de siguranta necesare cu privire la accesul pacientilor romani la tratamentele cu medicamente biologice sunt de parere ca tratamentul cu medicamentele biologice se face avand in vedere principii specifice prevazute în legislatia europeana si nationala (care acopera prescrierea, eliberarea si urmarirea efectului acestor medicamente).

Siguranta pacientului reprezinta criteriul principal de luare a deciziilor terapeutice, iar masurile de control a costurilor trebuie sa fie realizate prin mecanisme care sa nu interfereze cu decizia medicala.

Costul terapiei cu medicamente biologice NU trebuie sa fie singurul criteriu în alegerea terapiei.