Recomandari medicale: Prima ecografie la Bebelusi la 4-6 saptamani dupa nastere.

La nou-nascuti, displazia de sold apare atunci cand capul femurului (extremitatea proximala a osului) nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac (acetabul), din cauza ca este superficiala, aproape plata. In schimb, la persoanele sanatoase, aceasta cavitate este ca o cupa adanca.

Prima ecografie, la patru-sase saptamani dupa nastere! Soldul luxat poate fi tratat cu rezultate la fel de bune atat în primele zile de la nastere, cat și pana la varsta de 4-6 saptamani.

Din acest motiv, este recomandat ca prima ecografie să fie efectuată, după nastere, în acest interval. 

Rezultatele unui studiu medical efectuat in perioada 2007-2013, care a inclus 1.388 de copii examinați prin metoda ecografică de diagnostic, arata ca dintre cazurile de sold imatur care au fost diagnosticate la o varsta mai mica de 4-6 saptamani, 80% s-au vindecat spontan, fara aplicarea unui tratament, la varsta de 6-10 saptamani. 

Pentru ceilalți 20% din copii, la care nu s-a constatat evoluția spre maturizare a șoldului, existand riscul de a evolua spre luxatie, a fost nevoie de tratament prin imobilizarea în hamuri de abductie. 
Prima ecografie la Bebelusi displazie de sold

Deși ideea utilizării acestor hamuri ortopedice îi sperie pe părinți, nu creează probleme copilului – nu este dureroasă, în schimb îi asigură copilului o poziție a membrelor inferioare care permite dezvoltarea corectă a soldului.

S-a recomandat purtarea hamurilor una-trei luni. 90% din copiii care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat, iar în 10% din cazuri, hamurile ortopedice nu au avut rezultatul scontat, soldul nu s-a maturizat suficient și, ca atare, a fost necesară intervenția chirurgicala.

O masura recomandata pentru contracararea displaziei de sold este și aceea de a renunta definitiv la a mai înfasa bebelusul.

Infasatul bebelusului nu permite dezvoltarea corectă a soldurilor. Dacă se respecta această indicatie, în majoritatea cazurilor, într-o perioada de una-trei luni, soldul nou-nascutului se poate maturiza spontan.

Daca displazia de dezvoltare a soldului nu este identificată si tratată la timp, poate duce la urmatoarele probleme:
  • ridicarea fesei pe partea afectată din cauza proeminării capului femural luxat, 
  • scurtarea piciorului pe partea afectată;
  • deformari permanente ale soldurilor; 
  • mers schiopătat sau leganat (dacă sunt afectate ambele solduri); 
  • mersul pe varfuri, piciorul de pe partea afectată având călcâiul ridicat de la podea, pentru a încerca să compenseze astfel diferența de înălțime; 
  • deformarea coloanei vertebrale în plan frontal (atitudine scoliotică); 
  • dacă sunt afectate ambele solduri, coloana vertebrală prezintă o curbură lombară mai accentuată decât cea normală, făcand să proemine abdomenul; 
  • degenerarea timpurie a articulației soldului (coxartroză), fiind necesară protezarea de sold

La ora actuală, numai ecografia de sold, efectuată la varsta de 4-6 saptamani, poate sa previna instalarea luxatiei de sold si sa permită tratamentul conservator al displaziei de dezvoltare a soldului, înlaturand astfel neplacerile si riscurile tratamentului luxatiei constituite. 


MAI POTI CITI