Tratament prin DIETA pentru DIABETUL tip 1. Acetatul si Butiratul efecte benefice.


Noutati medicale. Cercetătorii din cadrul Universității Monash (Australia) au realizat un studiu prin intermediul caruia a fost identificată o nouaă asociere cu posibile aplicatii clinice intre DIETA si diabetul tip 1 autoimun.

Mai exact, cantitati relativ crescute de acizi grasi cu lant scurt de atomi de carbon – acetatul și butiratul – ar putea produce efecte benefice la nivelul sistemului imun și astfel, poate oferi protecție împotriva diabetului juvenil.

Diabetul tip 1 autoimun este caracterizat de distrucția celulelor beta-pancreatice producătoare de insulină – unul dintre hormonii implicați în reglarea glicemiei plasmatice – de catre celulele sistemului imun, numite limfocite autoreactive T.

Limfocitele T sunt limfocite cu un rol central în imunitatea mediata celular. Ele difera de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezenta unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafata membranei celulei.
Stiri Tratament prin DIETA DIABET tip 1

Principul dietei pentru diabetul de tip 1 consta in suplimentarea cu surse de amidon rezistent la digestie, care odată ajuns în colon este utilizat de către microbiota intestinală rezidentă (procesul de fermentație bacteriana), rezultand astfel acetat si butirat, cu posibil rol în prevenția diabetului autoimun.

Studiul realizat pe animale a ajuns la concluzia ca hranirea cobailor cu diabet tip 1 non-obezi cu o dietă formatoare de concentratii crescute de metaboliti naturali precum acetatul și butiratul, îmbunanateste integritatea mucoasei intestinale, scade producția de factori pro-inflamatori (citokine IL-21) si favorizeaza toleranta imunologica prin contracararea defectelor ce conduc la aparitia bolilor autoimune dependente de limfocite T.

Aceste concluzii au aparut insa în urma unei intervenții nutritonale precise, care a presupus administrarea in DIETA a unor alimente special procesate si NU doar cresterea aportului de fructe și legume, pentru a suplimenta precursorii acetatului și ai butiratului.

Rezultatele studiului medical de fata sunt promițătoare, mai ales că dieta modernă este tot mai saraca în fibre alimentare si amidon rezistent cu potential de a fi transformate în acetat și butirat la nivelul colonului, iar dizbioza intestinală care este la rândul ei favorizata tot de alimentatia dezechilibrată scade producția acestor acizi grași cu lanț scurt. 

Cercetările medicale viitoare vor avea drept obiectiv întelegerea mecanismelor prin care metaboliții rezultați în urma prelucrării intestinale a fibrelor oferă protecție împotriva diabetului tip 1 si ulterior, aplicarea principiilor identificate la pacienții umani cu diabet autoimun, în cadrul unor studii clinice, pentru prevenirea, respectiv întarzierea progresiei diabetului de tip 1

Studiile asocierii dintre acetat, butirat si beneficiile metabolice observate nu se opresc doar la diabetul juvenil, ci vizează și alte boli cronice netransmisibile cum ar fi: obezitatea, afectiunile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, astmul, alergiile alimentare și bolile inflamatorii intestinale, toate având alimentația si stilul de viață dezordonate printre factorii de risc.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii