Un NOU mod de a preveni pierderea vederii la COPII nascuti prematur si la diabetici.

Cercetatorii de la Bascom Palmer Eye Institute, din cadrul Universitatii din Miami Miller School of Medicine, au identificat o nouă moleculă care induce formarea de vase de sange anormale în ochii soarecilor diabetici.

Studiul care va fi publicat in martie 2017 în Journal of Experimental Medicine, sugereaza ca inhibarea moleculei secretogranin III (SCG3) ar putea împiedica  deteriorarea vederii nu numai la persoanele diabetice, dar si la copiii prematuri.

Modificările în vascularizarea pacienților cu diabet zaharat poate duce la complicatii pe termen lung, cum ar fi retinopatia diabetică, care afectează în jur de 93 de milioane de oameni din intreaga lume.

Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange ce hranesc retina: acestea devin slabite, se rup si "scapa" sange in retina (exudatii si hemoragii retiniene), reducand vederea; in plus, aceste vase de sange nu mai reusesc sa aduca substantele nutritive si oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectand-o si mai mult.
NOU mod de prevenire pierderea vederii la COPII nascuti prematur

Mulți dintre acești pacienți suferă o pierdere dramatică a vederii deoarece sunt formate vase de sange anormale care alimentează retina.

O molecula numita: factor de creștere a endoteliului vascular (VEGF) regleaza cresterea vaselor de sange, si doi inhibitori VEGF, ranibizumabul (Lucentis) și aflibercept (Eylea), sunt molecule aprobate pentru tratarea scurgerilor vasculare retiniene, deși acestea si-au demonstrat eficienta doar pentru aproximativ o treime dintre pacienții tratati.

Creșterea numărului de noi vase de sange anormale produce, de asemenea, retinopatia de prematuritate (POR), cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la copii, care afecteaza pana la 16.000 de nou-nascuti prematur pe an in Statele Unite.

Inhibitorii de VEGF nu sunt aprobati pentru utilizarea la copiii prematuri, deoarece molecula VEGF este importanta in dezvoltarea formatiunilor vasculare la copii nou-născuti.

Studiu doctorului Li Wei si a colegiilor sai a resuit dezvoltarea unei tehnici numita "ligandomics comparative", utila in identificarea moleculelor suplimentare, care controleaza comportamentul vaselor de sange la soareci diabetici.

Abordarea permite cercetatorilor sa compare molecule de semnalizare care se leaga selectiv de suprafata celulelor vaselor sanguine retiniene la animalele bolnave de diabet zaharat.

Folosind aceasta tehnica, Li si colegii sai au descoperit ca o proteina numita secretogranin III (Scg3) se leagă eficient la suprafața celulelor vaselor sanguine retiniene la diabetici.

Cu toate că proteina Scg3 promovează secreția de hormoni și alți factori de semnalizare, acesta nu a fost gândit să aibă o funcție de semnalizare în sine.

Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca Scg3  atunci când este administrat la șoareci, a stimulat creșterea vaselor de sânge la pacienții diabetici.

VEGF, în contrast, stimulează creșterea vaselor de sânge, atât la șoarecii diabetici cat si la cei sănătoși.

Dr. Li si colegii sai cred ca Scg3 se leagă la un receptor de suprafață celulară distinct, care este în mod specific legata de diabetul zaharat.

Șoarecii diabetici tratati cu anticorpi Scg3-neutralizanți s-a constatat o reducere dramatica a "leakiness".

Mai mult decât atât, anticorpii au inhibat semnificativ creșterea de noi vase de sânge la șoareci cu retinopatia indusă de oxigen.

Desi cercetatorii inca au nevoie de studii suplimentare pentru a confirma rolul Scg3 la om, inhibarea acestei proteine ​​ar putea fi un tratament eficient pentru ambele retinopatiei diabetice și POR, mai ales ca acesta pare să aibă nici un rol în dezvoltarea vasculară normală.

"Inhibitorii Scg3 pot oferi avantaje, cum ar fi o selectivitate a bolii, eficacitate ridicată și efecte secundare minime", spune Li.

Terapiile anti-Scg3 ar putea fi utilizate în combinație cu, sau ca alternativă la, inhibitori VEGF.