Ce este ulcerul gastric sau duodenal? Care este tratamentul recomandat.


Ce este ulcerul gastric sau duodenal si cateva pareri medicale despre tratamentul recomandat. Ulcerul gastric si cel duodenal reprezinta o pierdere de substanta la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale.

El afecteaza pâna la 20% din populatie, ulcerul duodenal fiind mai frecvent intâlnit decât ulcerul gastric.

Care sunt cauzele care duc la aparitia ulcerul gastric sau duodenal

Prezenta bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta este o bacterie specific umana, gram negativa, spiralata, flagelata care traieste in mediul acid din stomac.

Studiile medicale arata ca 90% din ulcerele duodenale si 70% din cele gastrice sunt cauzate de Helicobacter Pylori pozitive.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS): aspirina, diclofenac, indometacin etc.

pareri tratament ulcer gastric si duodenal.
S-a observat ca 25% din persoanele care consuma cronic AINS fac ulcer gastric sau duodenal, iar dintre acestea, 1/3 fac ulcere hemoragice care necesita internare de urgenta.

Riscul de aparitie a ulcerului creste semnificativ atunci când se asociaza AINS sau steroidiene (prednison) cu anticoagulante (heparina, sintrom, trombostop) sau antiagregante plachetare (plavix).

Cauze rare ale ulcerului ulcerul gastric sau duodenal:
  • tumori endocrine pancreatice secretante de gastrina (sindromul ZollingerEllison in care sunt prezente ulcere multiple, recidivante, care raspund greu  la tratament)
  • insuficienta renala cronica
  • boli pulmonare cronice
  • boala Chron

Care este tratamentul recomandat in cazul ulcerului gastric sau duodenal

Scopul tratamentului este de a obtine vindecarea (cicatrizarea) ulcerului, dar si de a preveni aparitia complicatiilor sau recidivelor. Pâna la 40% din ulcere se vindeca spontan (fara tratament).

Regimul alimentar ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerului, evitând si aparitia complicatiilor.

Atentie la regimul alimentar!

Alimentele care trebuie evitate: condimentele picante, fructele crude (mai ales citricele), rosiile, bauturile acidulate, excesul de cafea sau ceai negru.

Tratamentul medicamentos in cazul ulcerulului gastric sau duodenal.

Administrarea medicamentelor care scad secretia de acid din stomac se face indiferent de cauza ulcerului. Doza si perioada administrarii acestor medicamente sunt stabilite de catre medic.

Atunci când se evidentiaza prezenta bacteriei Helicobacter Pylori se va eradica aplicându-se cel mai adesea tripla terapie (asocierea unui antisecretor cu doua antibiotice din clase diferite).

Tratamentul endoscopic se aplica in cazul ulcerelor complicate, in special cele hemoragice.

La tratamentul chirurgical se recurge in prezent doar in cazuri rare, intrucât tratamentul medicamentos bine condus de catre medicul specialist rezolva peste 90% dintre cazurile de ulcer gastric sau duodenal

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii