Obezitatea infantila. Consecintele obezitatii la copii, opinii medicale.


Probabilitatea ca obezitatea să persiste la maturitate este între 50-70% dacă excesul ponderal a existat după pubertate.

În ultimii ani prevalența excesului ponderal la copii a crescut îngrijorător, iar de cele mai multe ori copilul obez va fi viitorul adult obez.

La copii, ca și la adulți, obezitatea este definită ca un exces de grăsime (țesut adipos) deasupra anumitor limite, cu consecințe negative asupra sănătății fizice și mentale.

Factori de risc ai obezității la copil

Obezitatea părinților este un factor de risc major (riscul de obezitate este de 75% dacă ambii părinți sunt obezi și de 25-50% dacă numai unul este afectat).

Există factori din perioada perinatală și de creștere, factori de mediu și socioeconomici – dieta modernă (aport caloric exagerat favorizat de consumul de alimente înalt procesate – fast-food, cele bogate în zahăr rafinat, grăsimi).
Obezitatea infantila pareri tratament si preventie

Alți factori favorizanți ai obezității sunt: diminuarea activității fizice, bolile endocrine (hipotiroidie, sindrom Cushing), genetice, diverse tratamente medicamentoase (anticonvulsivante, antidepresive, corticoterapia prelungită).

Consecințele obezității la copii:
  • cardiovasculare si metabolice – hipertensiune arterială, colesterol mărit, tulburări ale secreției de insulină cu insulinorezistență; 
  • psihosociale – reducerea respectului de sine, rezultate școlare scăzute, tulburări de comportament alimentar; tulburări endocrine cu tulburări menstruale, pubertate precoce la fete, sindromul ovarelor polichistice;estetice – pilozitate în exces, acnee, pseudoginecomast (sâni) la băieți; • ortopedice (modificări ale oaselor cu aspect de picioare în paranteze); 
  • digestive (ficat gras); 
  • respiratorii (apnee în somn, sforăit, astm bronșic).

De asemenea, obezitatea instalată în copilărie se asociază mai frecvent cu sindromul metabolic și creșterea riscului cardiovascular.

Tratamentul obezității  infantile nu trebuie să afecteze creșterea și dezvoltarea normală și de multe ori se dorește menținerea/stabilizarea greutății pe măsura creșterii în înălțime a copilului.

De asemenea, este necesară modificarea progresivă a comportamentului alimentar al întregii familii și promovarea activității fizice și nu în ultimul rând consiliere psihologică.

Reamintim că în tot procesul acesta care îl are în centru pe copil, familia trebuie să îi ofere suportul necesar atingerii obiectivelor de greutate.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii