Pareri despre Sindromul de apnee în somn. Diagnostic şi tratament.


Sa ne facem o parere despre sindromul de apnee (SAS) în somn , o afecțiune cronică dar in mod dovedit, tratabilă! 

Medicii pot ridica suspiciunea bolii la un control de rutină, urmând ca o vizită la un medicul de specialitate să te ajute să o diagnostichezi și să o tratezi corespunzător.

Adormirea la volan este un eveniment mult mai comun decât am crede. Conform datelor oferite de Administrarea Siguranței Traficului Național de Autostrăzi din SUA, în fiecare an, mai mult de 100. 000 de accidente rutiere survin din cauza șoferilor care adorm la volan. Dintre acestea mai mult de 1600 au cauzat fatalități și mai mult de 72.000 răni severe.

Dar întrucât nu toată lumea raportează accidentele cauzate de adormirea la volan, numărul acestora este probabil mult mai mare.

Un factor de risc pentru astfel de accidente este sindromul de apnee în somn – definit prin pauze respiratorii repetate în timpul somnului, numite „apnei”.
Pareri despre Sindromul de apnee in somn

Există mai multe tipuri de apnee in somn, dar cea mai frecventă este apneea obstructivă – în care căile aeriene superioare se lipesc în timpul somnului și determină opriri ale respirației.

De multe ori această afecțiune trece nediagnosticată întrucât bolnavii nu sunt conștienți de prezența sa, dar: sforăitul nocturn (apărut când aerul se „înghesuie“ să treacă de blocaj), somnul neodihnitor (din cauza somnului superficial) care duce la somnolență cu tendință la adormire în timpul zilei și, mai ales, opririle nocturne din respirație, semnalate de cei din jur, nu sunt simple simptome, ci semnale de alarmă!

Acest tip de afecțiune se întâlnește cel mai frecvent la oamenii supraponderali, dar poate afecta pe oricine (de exemplu, copiii mici care au mărire de volum a amigdalelor).

Ce se întâmplă în organism? În timpul unei opriri de respirație (apnee), cantitatea de oxigen din sânge scade semnificativ cu consecințe asupra funcționării tuturor organelor, acestea nemaiprimind cantitatea normală de oxigen și, în timp, își pierd funcția.

Netratat, sindromul de apnee în somn poate conduce la:
  • creșterea riscului de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular, obezitate și diabet zaharat; 
  • creșterea riscului sau agravarea insuficienței cardiace; 
  • apariția aritmiilor (bătăi neregulate) cardiace; 
  • creșterea riscul accidentelor rutiere sau la locul de muncă. 

Diagnosticul apneei in somn se face pe baza unei înregistrări nocturne a somnului.

Cea mai simplă metodă este testul de detecție SAS la domiciliu prin intermediul unui poligraf nocturn.

Tratamentul sindromului de apnee in somn este adaptat cauzei și poate include modificări ale regimului de viață, scădere în greutate, piese bucale, terapie pozițională, operații în sfera ORL.

Sindromul de apnee în somn este o boală puțin diagnosticată și care lăsată netrată se poate solda cu consecințe neplăcute.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii