EMA parere pozitiva FOTIVDA - tratament nou carcinom renal avansat.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a adoptat un aviz pozitiv, care recomandă acordarea unei autorizații de introducere pe piața Europeana a medicamentului Fotivda - tivozanib hydrochloride monohydrate, destinat tratamentului carcinomului renal avansat.

Solicitantul autorizarii acestui medicament este EUSA Pharma.

Fotivda va fi disponibil in farmacii sub formă de capsule de 890 μg și 1340 μg.

Substanța activă a Fotivda este clorhidratul de tivozanib monohidrat, un inhibitor al protein kinazei (codul ATC: L01XE34) care, prin blocarea receptorilor factorului de creștere endotelial vascular (VEGFR), inhibă angiogeneza conducând la inhibarea creșterii tumorale.

Factorul vascular endotelial de creștere, sau VEGF, este o moleculă care este implicată în formarea vaselor de sange.
Principalul beneficiu al tratamentului cu Fotivda este capacitatea sa de a îmbunătăți supraviețuirea fără progresia bolii la pacienții cu  carcinom renal avansat.
EMA parere pozitiva FOTIVDA nou tratament pentru carcinomul renal

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu Fotivda sunt hipertensiunea, disfonia, oboseala și diareea.

Carcinomul renal (RCC) este responsabil pentru 2-3% din totalul neoplaziilor la adulti, reprezentând a saptea cauza de cancer la barbati si a noua cauza de cancer la femei.

Anual în lume sunt diagnosticate aproximativ 209.000 de cazuri noi de carcinom renal si se înregistreaza 102.000 de decese.

Este caracterizat prin absenta unor simptome precoce de alarma, diversitatea tabloului clinic, precum si rezistenta la chimio si radioterapie.

Acest tip de cancer are tendinta de a aparea mai frecvent la barbati, cu o rata de 6:1, fata de femei, si se pare ca este diagnosticat mai ales dupa decada a sasea de varsta, insa cand exista un teren genetic predispozant boala se manifesta si la pacientii mai tineri.

În functie de aceste caracteristici, înainte de tratament pacientii cu carcinom renal sunt împartiti în trei categorii de risc:
  • scazut (nu exista nici unul dintre factorii de risc, supravietuirea mediana aproximativ 30 de luni), intermediar (unul sau doi factori de risc, supravietuirea mediana 14 luni), 
  • crescut (trei sau mai multi factori de risc, supravietuirea mediana 6 luni).
Recomandările detaliate privind utilizarea medicamentului FOTIVDA vor fi descrise în rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), care va fi publicat în raportul public european de evaluare (EPAR) și pus la dispoziție în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene după acordarea autorizației de introducere pe piață de către Comisia Europeană.