Imbolnavirea cu Gripa in timpul sarcinii creste riscul de autism?

Noutati medicale: riscul de autism si infectia cu virusul gripei in sarcina. Cercetătorii de la Centrul pentru Infecții și Imunitate (CII) de la Columbia University of Mailman NU au găsit nici o dovadă că diagnosticul de infectie materne cu virusul gripei în timpul sarcinii poate fi asociat cu riscul de autism la copii.

Studiul este primul care a evaluat riscul de autism pe baza infecției gripale materne confirmate de laborator, nu doar a datelor din sondaje sau a înregistrărilor medicale.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul medical mSphere.

Cercetatorii au analizat chestionare si mostre de sânge de la 338 de mame de copii cu tulburări din spectrul autismului ca parte a Autism Birth Cohort Study.

Probele de sânge au fost colectate de la mame la mijlocul sarcinii și după naștere. Mamele au raportat, de asemenea, simptomele lor de răceală și gripa în timpul sarcinii.
noutati medicale gripa la gravide si riscul de autism la nou nascuti

Testele de sânge pozitive pentru infecția gripei A anterioare sau gripa B nu au fost asociate cu risc crescut de tulburari din spectrul autismului.

Cu toate acestea, atunci cand cercetatorii au comparat rapoarte de boala asemanatoare gripei cu rezultatele testelor de sange, au gasit un risc substantial, dar nesemnificativ din punct de vedere statistic, de tulburari din spectrul autismului.

Chiar dacă eroarea aleatorie ar putea fi responsabila de aceasta descoperire, autorii studiului avertizeaza că respingerea ei fară a se face noi studii este o greseala, mai ales ca acesti copii nascuti de mamele cu gripa confirmată in laborator au avut aproape doua ori sanșe de a fi ulterior diagnosticați cu tulburari din spectrul autismului, comparativ cu copiii femeilor care nu s-au îmbolnavit de gripa.

Relatia gripă - autism  se alătură concluziilor cercetărilor din trecut care sugerează că  infecția virală maternă în primul trimestru și infecția bacteriană maternă în al doilea trimestru este asociată cu risc crescut de tulburări din spectrul autismului

În alte câteva studii recente parre a Autism Birth Cohort, cercetătorii au raportat că femeile infectate activ cu herpes genital în timpul sarcinii timpurii au avut de două ori șansele de a naște un copil diagnosticat mai târziu cu autism.

"Creierul fetal suferă schimbări rapide care il fac vulnerabil la un răspuns imunitar puternic de la nivelul mamei", spun autorul principal al cercetării W. Ian Lipkin, directorul CII si profesorul John Snow .

Urmează ca alte studii să aprofundeze posibila relație dintre efectele răspunsului imunitar puternic al mamei in timpul sarcinii si riscul de dezvoltare a tulburărilor din spectrul autismului la copii.