Parere sapunuri antibacteriene: Ineficiente si pot provoca ASTM.

Credeti ca daca va spalati pe maini cu un sapun care este promovat a fi antibacterian nu va veti mai imbolnavi? Ei bine parerea medicala este negativa.

Potrivit unei declaratii consensuale numite The Florence Statement on Triclosan and Triclocarban semnate de peste 200 de oameni de stiinta si  alti profesionisti din domeniul medical, nu exista nicio dovada medical privind eficienra compusilor chimici antibacterieni din sapunurile care confrom reclamelor  promit ca distrug 99% dintre bacterii. 

Sapunurile antibacteriene nu doar ca NU actioneaza de fapt spre prevenirea infectiilor, ba mai mult, ele sunt daunatoare pentru sanatatea umana si mediul înconjurator. 

Rezultatele au fost prezentate pentru prima data la Simpozionul International DIOXIM din 2016, unde a fost prezentata analiza studiilor privind eficienta si siguranta unor substante chimice antibacteriene specifice, triclosan si triclocarban, utilizate de decenii. 
Parere medicala sapunuri antibacteriene

Documentul subliniaza ca sunt dovezi insuficiente ca aceste substante sunt sigure pentru uz si sunt eficiente în primul rând pentru îndepartarea germenilor, mai eficiente decât apa si sapunul normal. 

FDA a interzis adaugarea triclosanului si triclocarbanului, precum si a altor 17 ingrediente antibacteriene, în produse ca sapunurile, dar asta nu înseamna ca nu se gasesc înca în astfel de produse sau în pasta de dinti, vopseluri, produse de curatare etc.

Pe lânga faptul ca cercetarile medicale le prezinta ca fiind ineficiente, se pare ca expunerea la aceste substante creste predispozitia la alergii alimentare si astm, afecteaza functiile reproducatoare si dezvoltarea. 

Un studiu realizat de Caren Helbing, de la Universitatea Victoria din Canada, a evidentiat faptul ca mormolocii expusi la triclosan s-au transformat în broaste subdezvoltate si cu membre malformate.

Triclocarbanul cauzează iritarea plămânilor, a ochilor și a pielii. Tari ca si Canada și Japonia restricționează conținutul de triclocarban din produsele cosmetice.

Aceste substante afecteaza si mediul înconjurator, afecteaza animalele si ecosistemele în egala masura. De asemenea, se pare ca pot creste rezisteta bacteriilor la antibiotice. 

Concluzia declaratiei este ca triclosanul, triclocarbanul si alti agenti antibacterieni trebuie evitati si sunt necesare viitoare cercetari amanuntite pentru analiza efectelor lor asupra sanatatii si desigur asupra mediului.