Pareri XELJANZ (tofacitinib citrat) NOU tratament artrita reumatoida activa.

Agentia Europeana a Medicamentului e de parare ca medicamentul XELJANZ (tofacitinib citrat) este eficient si respecta standardele agentiei si de aceea l-a aprobat pentru folosirea in tratamentul artritei reumatoide.

XELJANZ este un inhibitor JAK, o nouă clasă de medicamente destinată tratării artritei reumatoide.

XELJANZ poate fi utilizat ca monoterapie în cazul în care tratamentul cu MTX nu este adecvat sau dacă pacientul nu poate tolera bine metotrexatul.

Methotrexat este utilizat la pacienti cu poliartrita reumatoida activa (PR) la adulti, la care este indicat tratamentul cu medicamente modificatoare ale bolii (MARMB).

XELJANZ face parte dintr-o clasă nouă de terapii, denumite inhibitori ai enzimei Janus kinază (JAK).

Inhibitorii JAK acţionează în interiorul celulei prin întreruperea căii de semnalizare, despre care specialiștii cred că joacă un rol în inflamația asociată formelor active de artrită reumatoidă .
pareri ema XELJANZ tofacitinib citrat alternativa tratament artrita

Tofacitinib este inclus într-o serie de recomandări de tratament pentru artrita reumatoidă, inclusiv în cele publicate de Liga Europeană Contra Reumatismului (EULAR), de Colegiul American de Reumatologie (ACR) și de Liga Asia Pacific de Asociații de Reumatologie (APLAR).

Odată cu aprobarea de către EMA tofacitinib, reumatologii și pacienții din Uniunea Europeană vor avea acces la o nouă metodă de tratament prin care să țină artrita reumatoidă sub control, un tratament ce poate fi sau nu asociat cu metotrexa.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună inflamatorie cronică ce se manifestă prin simptome ce includ durere și inflamație articulară, în special la nivelul mâinilor, picioarelor și genunchilor.

Deși nu se cunoaște cauza exactă a bolii, artrita reumatoida este, în general, considerată o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar al celor ce suferă de această afecțiune identifică incorect țesuturile sănătoase ca fiind o amenințare și le atacă. 

Cei cu antecedente de artrită reumatoidă în familie, fumătorii și femeile au șanse crescute de a dezvolta această boală – de altfel, de trei ori mai multe femei decât bărbați ajung să sufere de ea.