Te-a muscat CAPUSA posibil sa nu faci boala LYME. Informații medicale.

A venit vara, au ieșit căpușele, se iese tot mai des la iarbă verde și asa crește și riscul de a intra în contact cu căpușa, iar ea se atașează de tegumentul uman, fără să anunțe în prealabil.

Nu neapărat toți cei care sunt mușcați fac boala Lyme, marea majoritate NU fac această boală. Sunt înregistrate un număr mic de cazuri.

Doar un procent redus de capuse ( intre 10 si 20%, procent variabil in functie de zona geografica) sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia Burdorferi, ceea ce inseamna ca intepatura de capusa nu este similara cu boala Lyme.

Pentru diagnosticarea diferențiată a bolii Lyme se ia în considerare sindromul de astenie cronică sau fibromialgia.

Este un proces dificil, pentru că nu mulți pacienți dezvoltă dureri cronice sau sindromul de astenie cronică ori simptomatologia are aspect generalizat: oboseală accentuată, cefalee persistentă, dureri articulare, dureri musculare și osoase difuze, tulburări de somn și concentrare.
ma muscat o capusa ce sa fac raspunsuri medicale

Insă nu înseamnă ca lucrurile sunt tocmai simple si inofensive. 

Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate căpușele infestate, unele nu transmit nicio boală. 

Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să se prescrie profilaxie cu antibiotic.

Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, cuprinsă între 24 și 36 de ore.

Căpușele pot să transmită numeroase boli, cum ar fi boala Lyme, febra butonoasă, encefalită de căpușe.

Encefalită rezultată în urma mușcăturii de capusă este o infecție virală rară în România, mai mult în Transilvania, mult mai frecventă este în Europa Centrală. 

Este foarte important, în momentul în care ieșim în natură, să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. 

Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează medicul, căpușele pot fi oriunde — din zona părului de pe cap până în picioare.

Nu trebuie să ne apucăm să  scoatem singuri căpușa. Mergeți la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie la adulti.