ALERTA OMS! Pojarul continuă să se răspândească și să omoare în Europa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a inregistrat in Europa  în ultimele 12 luni un numar de 35 de decese cauzate de imbolnavirea cu rujeola.

Cel mai nou caz de deces a fost cel al unui băiat de 6 ani în Italia, tara unde au fost înregistrate peste 3300 cazuri de rujeolă și 2 decese din iunie 2016.

Alte câteva țări au raportat, de asemenea, epidemii de rujeola. Conform autorităților naționale de sănătate publică, rujeola a cauzat 31 de decese în România, 1 deces în Germania și altul în Portugalia.

"Fiecare moarte sau dizabilitate cauzată de această boală care poate fi prevenită prin vaccinare este o tragedie inacceptabilă", spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

"Suntem foarte îngrijorați că, deși este disponibil un vaccin sigur, eficient și accesibil, pojarul
alerta medicala pojarul omoara in europa
rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor din întreaga lume și, din păcate, Europa nu este cruțată. În strânsă colaborare cu autoritățile din domeniul sănătății din toate țările din  Europa, este prioritatea noastră de a controla focarele de pojar și de a menține o acoperire de vaccinare ridicată pentru toate categoriile de populație ".

Regiunea europeana a facut mari progrese spre eliminarea rujeolei. Un total de 37 de țări au reusit întreruperea transmisiei endemice, în conformitate cu evaluarea Comisiei regionale de verificare a eradicării rujeolei și rujeolei, pe baza rapoartelor din anul 2015.

Cu toate acestea, asa numitele "buzunare" cu imunizare scăzută permit virusului extrem de contagios al rujeolei să se răspândească printre cei care aleg să nu vaccineze, nu au acces echitabil la vaccinuri sau nu pot fi protejați prin vaccinare din cauza condițiilor de sănătate.

Ca si răspuns, mai multe țări au adoptat măsuri de preventie, cum ar fi controalele la admiterea în școli, au crescut ratele de acoperire pentru vaccinările de rutină împotriva rujeolei și a altor boli.

OMS recomandă ca fiecare copil eligibil să primească 2 doze de vaccin anti rujeola. De asemenea, încurajează adulții care nu sunt pe deplin imunizați sau care nu sunt siguri de starea lor de imunitate să se vaccineze impotriva rujeolei.

În conformitate cu apelul directorului regional a OMS, România a desfășurat o campanie la nivel național de activități sporite de imunizare de rutină.

Italia a pus în aplicare măsuri de control al epidemiei, inclusiv notificarea cazurilor suspectate, identificarea contactelor și oferirea profilaxiei și vaccinării post-expunere.

La 21 iunie 2017, la Roma, Italia, experții din cadrul Oficiului Regional pentru Europa al OMS au participat la o consultare cu oficialii regionali din domeniul sănătății publice, cu reprezentanți ai Institutului Italian de Sănătate (ISS) si cu specialisti in rujeola și rubeola.

Împreună, aceștia au decis să dezvolte strategii suplimentare pentru a îmbunătăți acoperirea vaccinării în rândul adolescenților, adulților, grupurilor vulnerabile de populație și lucrătorilor din domeniul sănătății.