Antibiotice si anticonceptionale: Antibioticele distrug efectul pilulelor contraceptive.

Informatii medicale. Este adevarat ca poti ramane insarcinata daca asociezi dupa cum vrea capul tau antibioticele si anticonceptionalele.

Exista mai multe studii clinice care atrag atentia supra riscului combinarii acestor doua categorii de medicamente.

Antibioticele pot împiedica anticonceptionalul oral sa actioneze eficient în prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerari neasteptate.

Antibioticele distrug efectul pilulelor anticonceptionale si, pentru a evita o sarcina nedorita, e bine ca pe perioada administrarii antibioticelor sa fie utilizata în paralel si o alta metoda contraceptiva.

Utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de infectii, antibioticele pot anula actiunea pilulelor contraceptive. 
Pareri medicale Antibiotice si anticonceptionale

Antibioticele recomandate pentru ameliorarea si tratarea urmatoarelor afectiuni scad eficienta anticonceptionalelor:
  • tuberculoza;
  • infectia cu Mycobacterium avium-complex;
  • meningita.

Exemple de antibiotice: penicilina, cefalosporina (Cefaclor, Cefadroxil, Cefalexin, Cefazolin), tetraciclina, izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutolul si streptomicina.

De regula, antibioticele recomandate in alte scopuri medicale nu interactioneaza cu anticonceptionalele.

Totusi, se recomanda fie sa discutati cu medicul curant despre aceasta posibilitate

Pacienta care necesita tratament cu antibiotic în timp ce foloseste un anticonceptional oral, trebuie sa foloseasca pe timpul curei (5 - 10 zile) cu antibiotic o masura în plus de contraceptie, pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite.

Masura nu trebuie urmata numai în cazul antibioticelor mai sus mentionate, ci este bine de folosit în cazul oricarui antibiotic.

A nu se uita si ultimul avertisment al Organizatiei Mondiale a Sanatatii care trage un semnal clar de alarma asupra inmultirii bacteriilor care au dezvoltat rezistenta la antibiotice!!!