Atentionare OMS: 1 din 10 copii din intreaga lume nu a fost vaccinat in 2016.

Stiri medicale. 12,9 milioane de copii, aproape 1 din 10, nu au primit vaccinuri în 2016, potrivit celor mai recente estimări ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) și UNICEF privind imunizarea.

Acest lucru înseamnă că acești sugari au ratat prima doză de vaccin care conține DTP-difteric-tetanos-pertussis (DTP), punându-le sanatatea si viata in pericol datorita acestei boli potențial fatale.

În plus, un număr estimat de 6,6 milioane de copii care au primit prima doză de vaccin care conține DTP nu a terminat seria completă de imunizare DTP (DTP3) în 2016.

Începând cu anul 2010, procentul copiilor care au primit vaccinul de rutină a stagnat la 86% (116,5 milioane de sugari), fără modificări semnificative în nici o țară sau regiune în ultimul an. Aceasta inseamna ca nu s-a atins obiectivul global de acoperire a imunizării de 90%.
raport oms vaccinarea la nou nascuti in 2016

Imunizarea previne în prezent între 2-3 milioane de decese în fiecare an, de la difterie, tetanos, tuse convulsivă și pojar. Este una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în domeniul sănătății publice.

Conform noilor date, 130 dintre cele 194 de state membre ale OMS au realizat și au susținut cel puțin procentul de 90% acoperire pentru DTP3 la nivel național - una dintre obiectivele stabilite în Planul global de acțiune privind vaccinurile.

Cu toate acestea, aproximativ 10 milioane de nou-născuți trebuie vaccinați în 64 de țări, în cazul în care se tinde la o acoperire de cel puțin 90%.

Dintre acești copii, 7,3 milioane trăiesc în medii periculoase, inclusiv în țările afectate de conflicte militare. 4 milioane dintre aceștia locuiesc in doar trei țări - Afganistan, Nigeria și Pakistan - unde accesul la serviciile de vaccinare de rutină este esențial pentru realizarea și susținerea eradicării poliomielitei.

În 2016, opt țări au acoperit mai puțin de 50% cu DTP3, inclusiv Republica Centrafricană, Ciad, Guineea Ecuatorială, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Arabă Siriană și Ucraina.

La nivel global, 85% dintre copii au fost vaccinați cu prima doză de vaccin rujeolic la prima lor zi de naștere prin serviciile de sănătate de rutină și 64% cu a doua doză.

Cu toate acestea, nivelurile de acoperire rămân mult mai mici decât cele necesare pentru prevenirea apariției focarelor, pentru prevenirea deceselor și pentru atingerea obiectivelor regionale de eliminare a rujeolei.

152 de țări utilizează acum vaccinuri împotriva rubeolei, iar acoperirea globală a crescut de la 35% în 2010 la 47% în 2016.

Acesta este un pas important spre reducerea apariției sindromului rubeolic congenital, o afecțiune devastatoare care duce la tulburări de auz, defecte cardiace congenitale și orbire.