Avertisment OMS: Gonoreea rezistenta la ANTIBIOTICE un pericol care se raspandeste.

Stiri medicale. Datele provenite din 77 de țări arată că rezistența la antibiotice face ca gonoreea să fie mult mai greu și, uneori, imposibil, de a fi tratată.

"Bacteriile care provoaca gonoreea sunt deosebit de inteligente. De fiecare data cand folosim o noua clasa de antibiotice pentru a trata infectia, bacteriile evolueaza pentru a  supravietui", a declarat dr. Teodora Wi, Medical Officer, Reproducere Umana la OMS.

OMS raportează rezistența extinsă din partea infectiiilor gonococice la antibiotice mai vechi și mai ieftine.

In tarile foarte dezvoltate au existat cazuri de infecție cu bacteria Neisseria gonorhoeae care au fost complet netratabile de către toate antibioticele cunoscute pana acum.

Aceste cazuri ar putea fi doar varful aisbergului, deoarece sistemele de diagnosticare si de raportare a infectiilor netratabile lipsesc in tarile slab dezvoltate in cazul in care imbolnavirea cu gonoreea este mult mai frecventa.
Imbolnavirea cu Gonoreea rezistenta la ANTIBIOTICE un pericol

În fiecare an, aproximativ 78 de milioane de persoane sunt infectate cu gonoree.

Gonoreea poate infecta organele genitale, rectul și gâtul. Complicațiile gonoreei afectează în mod disproporționat femeile, ducand inclusiv la boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică și infertilitatea, precum și generand un risc crescut de infectare cu HIV.

Scaderea consumului de prezervative, cresterea gradului de urbanizare si de mobilitate, ratele slabe de detectare a infectiilor si tratamentul inadecvat sau esuat contribuie la aceasta crestere masiva a infectiilor cu bacteria Neisseria gonorhoeae.

Datele WHO GASP din 2009 până în 2014 au consemnat rezistență largă la ciprofloxacină [97% dintre țările care au raportat date în acea perioadă au găsit tulpini rezistente la aceste medicamente], creșterea rezistenței la azitromicină [81%] și apariția rezistenței la ultima soluție: tratamentul cu Cefalosporine cu spectru extins cefiximă orală sau ceftriaxonă injectabilă [66%].

În prezent, în majoritatea țărilor, Cefalosporinele cu spectru extins reprezinta singurul antibiotic care rămâne eficient pentru tratarea gonoreei.

Dar rezistența la cefiximă - și mai rar la ceftriaxonă - a fost raportată acum în mai mult de 50 de țări.

Ca urmare, OMS a emis recomandări de tratament globale actualizate în 2016, sfătuindu-i pe medici să dea foloseasca doua antibiotice: ceftriaxona și azitromicina.

Dezvoltarea de noi antibiotice insa NU este foarte atractivă pentru companiile farmaceutice, din pur rationament comercial.

Tratamentele sunt luate doar pentru perioade scurte de timp (spre deosebire de medicamentele pentru boli cronice) și devin mai puțin eficiente pe măsură ce rezistența se dezvoltă, ceea ce înseamnă că este nevoie de constantă de descoperirea de medicamente noi.

Zon activitatilor de cercetare și dezvoltare in descoperirea de noi antibiotice pentru tratarea gonoreei este relativ goală, cu doar 3 noi medicamente candidate în diferite stadii de dezvoltare clinică: Solitromicină, pentru care a fost recent finalizat un studiu de fază III; Zoliflodacin, care a finalizat un studiu de fază II; si Gepotidacin, care a finalizat, de asemenea, un studiu de fază II.

Orice tratament nou dezvoltat in tratamentul infectiei cu Neisseria gonorhoeae trebuie să fie accesibil tuturor celor care au nevoie de acesta, asigurându-se în același timp că este folosit în mod corespunzător, astfel încât rezistența la medicament să fie cât mai lenta.