EMA pareri pozitive AXUMIN fluciclovina verificarea recurentei cancerului de prostata.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului a fost de parere că beneficiile Axumin sunt mai mari decât riscurile asociate și a recomandat aprobarea utilizării sale în UE.

Potrivit prospectului Axumin este un „medicament radiofarmaceutic”: conține substanța activă fluciclovină (18F), care emite o cantitate mică de radiații.

Scanările PET cu Axumin sunt eficace în detectarea cancerului de prostată și pot ajuta la excluderea prezenței cancerului.

Reacțiile adverse asociate cu medicamentul Axumin sunt rare și ușoare și nu există riscuri grave privind siguranța. 

Mai mult, riscul legat de expunerea la radiații este foarte mic, iar medicilor li se recomandă să utilizeze cele mai mici doze necesare.

Studiile au demonstrat că scanările cu Axumin au șanse mari să detecteze în mod corect localizarea cancerului de prostată în caz de recurență a acestuia.

EMA pareri pozitive Axumin fluciclovina cancer de prostata
Într-un studiu principal care a inclus fișele medicale a 115 bărbați, scanările PET cu Axumin care indicau recurența cancerului la pacienți au fost corecte în 79 % din cazuri, fapt confirmat ulterior de studiile de laborator efectuate pe țesuturi. 

În plus, scanările PET au fost corecte în 92 % din cazurile în care au indicat că nu există o recurență a cancerului la pacienți.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Axumin (observate la 1 până la 10 pacienți din 100) sunt modificări ale gustului, modificări ale mirosului și durere sau erupție pe piele la locul de injectare.

Pentru lista completă a reacțiilor adverse și a restricțiilor raportate asociate cu Axumin, citiți prospectul. 

Medicamentul Axumin emite o cantitate foarte mică de radiații, care ar putea să prezinte un risc foarte redus de cancer și de apariție a unor anomalii ereditare.

Conform informatiilor din prospect medicamentul radiofarmaceutic Axumin este disponibil sub formă de soluție injectabilă, care se administrează intravenos cu aproximativ 3-5 minute înainte ca pacientul să fie supus unei scanări PET. 

Axumin se poate obține numai pe bază de prescripție medicală, iar scanarea PET trebuie să fie efectuată de un profesionist în domeniul sănătății cu calificare corespunzătoare.