EMA pareri pozitive SPHEROX repararea defectele de cartilaj de la nivelul genunchiului.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este de parere că beneficiile Spherox sunt mai mari decât riscurile asociate și a recomandat acordarea autorizației de punere pe piață pentru acest produs.

S-a demonstrat că Spherox este eficient în tratarea defectelor cartilajului genunchiului cu dimensiuni de 1 până la 10 cm2 .

Utilizarea sferoidelor de condrocite care se lipesc de cartilajul genunchiului permite o operație chirurgicală mai puțin invazivă (adică artroscopie). Profilul de siguranță a Spherox a fost considerat acceptabil;

Se așteaptă însă în continuare informații despre efectele pe termen lung ale medicamentului.

Conform informatiilor din prospect, Spherox este un medicament utilizat pentru a repara defectele de cartilaj de la nivelul genunchiului la adulții care au simptome specifice (cum ar fi durere și probleme de mișcare a genunchiului).
EMA pareri pozitive SPHEROX nou tratament cartilajul genunchiului

Medicamentul se utilizează când zona afectată nu este mai mare de 10 cm2 . Spherox este un tip de medicament pentru terapie avansată numit „medicament realizat prin inginerie tisulară”.

Spherox este un tip de medicament care conține celule sau țesuturi manipulate pentru a putea fi utilizate pentru repararea, regenerarea sau înlocuirea de țesut.

Spherox conține in structura sferoide (agregate sferice) de condrocite, celule care se găsesc în cartilajul sănătos.

Spherox conține sferoide preparate din celulele cartilaginoase sănătoase ale pacientului.

Atunci când sferoidele sunt implantate în cartilajul pacientului, acestea se lipesc de zona defectului și produc țesut nou, reparând astfel defectele de la nivelul genunchiului.

Spherox este disponibil sub formă de suspensie pentru implantare în articulația genunchiului.

Medicamentul se prepară special pentru fiecare pacient în parte și trebuie administrat de un medic calificat într-o unitate medicală.

Pentru a prepara medicamentul, se prelevează o mică probă din cartilajul genunchiului pacientului prin artroscopie (un tip de operație chirurgicală laparoscopică).

Celulele de cartilaj sunt apoi crescute în laborator pentru a prepara o suspensie de sferoide de condrocite. În timpul artroscopiei, medicamentul se aplică în zona afectată a cartilajului pacientului.

Sferoidele de condrocite se lipesc de cartilaj în 20 de minute.

Pacienții tratați cu Spherox trebuie să urmeze un program special de recuperare, inclusiv fizioterapie. Acest lucru permite sferoidelor de condrocite să repare defectul de cartilaj.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Spherox (reactii observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt artralgia (dureri articulare) și efuziunea articulară (acumularea de lichid în genunchi), care poate cauza umflarea articulației.

Pentru lista completă a reacțiilor adverse raportate asociate cu Spherox, este indicat sa citiți prospectul.