Iti Pierzi Memoria? Ar putea fi de la MEDICAMENTELE pe care le iei.

Pierderea memoriei este o problema cu care deseori ne confruntam si care pare a fi inexplicabila. Cercetatorii sunt de parere ca pierderea memoriei nu este intotdeauna rezultatul imbatranirii creierului sau a unor posibile afectiuni.

Unele medicamente pe care le luam zilnic sau nu, in unele cazuri cu prescriptie medicala, pot afecta eficienta memoriei.

1. Medicamentele recomandate pentru tratamentul anxietatii

Medicamentele din clasa benzodiazepines or includ pastile comercializate sub numele de Valium, Ativan, Klonopin si Xanax. 

Acestea sunt, in general, prescrise pentru atacurile de anxietate si alte probleme legate de sanatatea mintala, precum nevroza obsesiv-compulsiva, insomnia si tulburarile de stres post-traumatic.
pareri medicamente pierderea memoriei

Studii clinice recente arata ca acestea medicamente sunt asociate episoadelor de pierdere de memorie si pot creste riscul declansarii bolii Alzheimer.

Constatarile celor mai recente cercetari subliniaza faptul ca medicii ar trebui sa prescrie, in locul acestora, medicamente mai sigure si mai eficiente pentru tratarea diferitelor probleme psihologice.

2. Medicamentele beta-blocante

Medicamentele din clasa Beta-blocantelor incetinesc ritmul cardiac si sunt recomandate persoanelor care sufera de tensiune arteriala ridicata, dar si celor ce sufera de insuficienta cardiaca congestiva. 

Desi unele persoane ce utilizeaza medicamentele Beta-blocante au raportat prezenta episoadelor de pierdere de memorie, studiile clinice efectuate pana in prezent pe aceasta tema nu au putut dovedi acest lucru.

3. Medicamentele Antidepresive

Generatiile mai vechi de antidrepresive – cunoscute sub numele de medicamente triciclice – au fost asociate, in cadrul studiilor de specialitate, cu pierderea memoriei.

Printre medicamente care fac parte din aceasta clasa gasim:
  • desipramina (Norpramin)
  • imipramina (Trofanil)
  • clomipramina (Anafranil)
  • doxepina (Sinequan)

Aproximativ jumatate dintre participantii la studiile clinice efectuate pe aceasta tema, care utilizau unul dintre medicamentele mentionate mai sus, au raportat pierderi de memorie.

Ar mai fi statinele care sunt o clasa de medicamente prescrise pentru pastrarea colesterolului in limitele normale.

Desi sondajele de opinie arata ca persoanele care au utilizat astfel de medicamente au raportat pierderi de memorie, cercetarile de specialitate efectuate pe aceasta tema nu au datele concludente