Pareri complicatii devastatoare ale DIABETULUI. De la Neuropatia diabetica la retinopatia diabetica.

Pentru a ne face o parere obioectiva despre efectele grave ale diabetului trebuie sa stiti ca in România se estimeaza ca sunt afectate peste 600.000 de persoane si 50.000 de cazuri noi sunt identificate in fiecare an.

Diabetul prezinta complicatii severe, cu potential invalidant sau chiar letal care insa pot fi prevenite printr-un control strict al valorilor glicemice.

Ingrijorator insa este faptul ca peste jumatate din bolnavii de diabet nu sunt diagnosticati. Exista doua tipuri principale de diabet:
  • diabetul zaharat de tip 1 apare, in principal, la copii si adolescenti si necesita tratament cu insulina de la debut.
  • diabetul zaharat de tip 2 este mult mai frecvent si este considerat, in general, apanajul vârstei de mijloc, desi incidenta la tineri este in crestere. Risc crescut prezinta persoanele obeze, existând si o predispozitie familiala.
    pareri medicale complicatii grave diabet
La nivel ocular, apare retinopatia diabetica. Fazele initiale sunt reprezentate de retinopatia neproliferativa cu microanevrisme si microhemoragii ale vaselor retiniene.

Odata cu progresia bolii se defineste asa-numita retinopatie proliferativa, cu dezvoltarea de vase noi si fibroza la nivelul retinei.

Pot aparea edemul macular si/sau dezlipiri ale retinei care pun in primejdie vederea bolnavului. Un control metabolic cu mentinerea glicemiei cât mai aproape de valorile normale si controlarea tensiunii arteriale pot intârzia progresia bolii.

Fotocoagularea laser poate preveni pierderea vederii la pacientii cu afectare severa. 

Diabetul afecteaza rinichii, cu scaderea progresiva a functiei si cresterea pierderilor de proteine prin urina. In final apare insuficienta renala cronica ce necesita dializa. 

Neuropatia diabetica implica afectarea nervilor si apare la circa jumatate din pacientii cu boala indelungata. Cea mai frecvent intâlnita forma se manifesta prin scaderea sensibilitatii, in principal la nivelul picioarelor, uneori asociata cu senzatie de furnicaturi sau chiar de durere intensa. 

Afectarea nervilor autonomi poate duce la tulburari de dinamica sexuala sau hipotensiune ortostatica.

Afectarea vaselor mari este frecventa in cadrul diabetului si se traduce printr-o incidenta crescuta a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau arteriopatiei periferice. 

Pe lânga controlul strict al glicemiei, a tensiunii arteriale si al valorilor colesterolului si trigliceridelor, scaderea in greutate la pacientii supraponderali si oprirea fumatului sunt obligatorii.

Pacientii cu diabet zaharat sunt predispusi la dezvoltarea piciorului diabetic. O lenta vindecare a ranilor, de multe ori ignorate de pacient din cauza neuropatiei diabetice si proasta vascularizatie a membrelor din cauza arteriopatiei periferice determina aparitia ulcerelor la nivelul picioarelor. 

Tratamentul in diabet este indreptat atât spre prevenirea si vindecarea infectiei cât si spre asigurarea unei vascularizari eficiente a zonei.

Diagnosticul si monitorizarea tratamentului se face prin dozarea glucozei (analiza numita glicemie).

Dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) permite evaluarea controlului glicemic pe ultimele trei luni.

Diabetul zaharat afecteaza majoritatea organelor, iar aparitia si progresia complicatiilor este favorizata de valori crescute ale glicemiei. 

Tratamentul este o combinatie intre modificarea stilului de viata (dieta, exercitiu fizic), medicamente antidiabetice si in anumite cazuri, insulina.