Pareri Otitele externe si medii la copii. Cauze si simptome Afectiunile inflamatorii ale urechii.

Otitele externe reprezinta o inflamatie a tegumentului auricular si a conductului auditiv extern.

Cauzele favorizante ale infectarii urechii externe la copil sunt: fragilitatea tegumentelor, conducte auditive strâmte, toaleta locala efectuata inadecvat de catre parinti, lipsa de igiena locala a urechii externe, dar si extinderea la ureche a unor infectii ale pielii capului si ale fetei.

Otita externa la copii debuteaza cu mancarime locala, manifestata la sugar prin frecarea capului de perna, iar la copilul mai mare prin ducerea mainii la urechea afectata si prin adenopatii regionale (ganglioni mariti).

Ulterior apar: durerea auriculara intensa, febra (37- 39ºC), secretiile auriculare seroase, apoi muco-purulente.

De aceea, se recomanda prezentarea de urgenta la medicul specialist ORL pentru diagnostic si tratament corect.
Pareri Otitele externe si medii la copii si Sugari

Importanta tratamentului: in lipsa unui tratament adecvat, otitele externe pot genera stenoze ale conductului auditiv extern insotite de scaderea auzului, cu modificari de conformatie a pavilionului auditiv extern, care vor necesita ulterior interventii chirurgicale estetice.

Otitele medii reprezinta o inflamatie a casutei timpanului si a anexelor sale strâns legate de rinofaringe prin intermediul trompei lui Eustachio.

Ele sunt de mai multe feluri:

1) Otita medie catarala (otita seroasa, catar ototubar) reprezinta o inflamatie auriculara determinata de obstructia trompei lui Eustachio, produsa de cele mai multe ori, printr-o marire a vegetatiilor adenoide din rinofaringe.

Clinic apar: hipoacuzie brusca uni sau bilaterala ameliorata partial prin suflatul nasului sau cascat, senzatie de plenitudine a urechii (senzatie de lichid in ureche care se aude odata cu miscarile capului), autofonie (se aude propria voce in ureche), zgomote auriculare joase insotite de o usoara afectare a starii generale. |n lipsa unui tratament adecvat al bolii si a cauzelor care o genereaza apare o surditate progresiva.

2) Otita medie supurata constituie una din cele mai grave infectii ale urechii prin tulburarile functionale severe si tulburarile infectioase pe care le poate genera. In evolutia otitelor medii apar doua etape:

3) Perioada pre-perforativa, când clinic apar: otalgie intensa, violenta pulsatila exacerbata de deglutitie (inghitit) cu iradiere in intregul masiv cranio-facial de partea bolnava, ameteala, totul pe fondul unei alterari severe a starii generale si a unei febre de 39-40ºC.

4) Perioada post-perforativa, când se produce perforatia spontana a timpanului cu drenarea unei cantitati de lichid din ureche, manifestata clinic prin ameliorarea partiala a simptomatologiei si a starii generale a copilului, dar cu persistenta hipoacuziei si a unei otoree ce devine treptat purulenta.

Importanta tratamentului: in lipsa unui tratament adecvat, boala evolueaza spre agravare prin aparitia unor complicatii – otomastoidita, abcesul subdural, paralizia de nerv facial, care pot pune in pericol viata copilului.

De aceea, se recomanda prezentarea de urgenta a copilului la medicul specialist ORL pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

Pana ajungeti la medic, ii puteti administra copilului un sirop analgezic si / sau antiimflamator, respectandu-se dozele recomandate de farmacist, care se stabilesc in functie de greutatea copilului (mg per kg).