Stiri medicale: Infectiile Sinusurilor sunt Contagioase daca sunt provocate de virusi.

Infectia sinusurilor paranazale se produce de cele mai multe ori dupa o raceala obisnuita. Virusul care a provocat raceala ataca mucoasa care tapeteaza peretii sinusului ce cauzeaza sinuzita virala.

Sinuzita virala este similara unei raceli obisnuite si se vindeca doar cu antiinflamatoare administrate oral si picaturi/spray ce contin substante de desfundat si dezinfectat nasul. Nu se recomanda deloc administrarea antibioticelor!

Doar pentru ca simptomele infectiilor sinusurilor si ale racelilor sunt similare nu înseamna ca toate infectiile sinusurilor sunt la fel de contagioase.

Dacă o infecție a sinusurilor este sau nu contagioasă, aceasta depinde strict de cauza aparitiei sinuzitei.

O sinuzita care este cauzată de un virus este contagioasă, in timp ce infecțiile sinusurilor cauzate de o deformare, un blocaj în pasajele nazale sau alergii nu sunt contagioase.
sinuzita virala este contagioasa

Iata care sunt cele mai intalnite tipuri de infecții ale sinusurilor care sunt clasificate după durată:
  • Sinuzite Acute – infecții care durează aproximativ 4 săptămâni sau mai puțin
  • Sinuzite Subacute – infecții care durează aproximativ 4 – 12 săptămâni
  • Sinuzite Cronice - infecții care durează mai mult de 12 săptămâni
  • Sinuzite Recurente – infecții care apar de mai multe ori pe an

În plus, fiecare tip de infecție are mai multe cauze potențiale, inclusiv bacterii, viruși sau ciuperci.

Unele cazuri de sinuzită apar numai cu umflături și inflamații datorate blocajelor din pasajele nazale sau deformărilor din cavitățile sinusale.

Alergiile și expunerea cronică la poluanți pot duce, de asemenea, la infecții ale sinusurilor.

Avem sinuzita acuta daca, dupa cateva zile de raceala, aceasta, in loc sa se amelioreze, isi amplifica simptomatologia – nasul se infunda din ce in ce mai tare, scurgerile nazale devin mai abundente si mai colorate, apar dureri faciale, senzatie de greutate in anumite zone (frunte, obraz sau intre ochi), uneori si febra. In general, toate aceste simptome apar mai accentuate mai mult de o parte a capului.

Tratamentul uzual al sinuzitelor se face cu:
  • Dezobstruante nazale (spray sau picaturi gen olynth, biorinil, rinofug) pentru a usura evacuarea secretiilor purulente din sinus;
  • Antiinflamatoare administrate oral (ibuprofen , ketoprofen);
  • Mucolitice pentru fluidificarea si deci si eliminarea mai usoara a secretiilor din sinus;
  • Antibiotice, administrate oral (in sinuzitele obisnuite) sau injectabil (in formele severe, care necesita si spitalizare).

De regula, sub tratament medical bine condus, sinuzita acuta bacteriana se vindeca in 8-10 zile; (uneori exista si vindecari mai greoaie, de pana la 14zile).

In cazul sinuzitei maxilare, evolutia nefavorabila dupa cateva zile de tratament antibiotic corect condus sau formele de la inceput severe de sinuzita maxilara impun punctia sinusala maxilara de drenaj al colectiei purulente din sinus.

Cazurile de sinuzita mai severe impun frecvent spitalizare si tratament antibiotic injectabil.