Opinii efectele terapeutice ale Propolisului. Vindeca mucoasa bucala si reface tesuturile afectate de rani.

Propolisul este considerat un antibiotic natural.  Propolisul previne inmultirea infectiilor, intarind sistemul imunitar si ajuta la dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism.

Produsele apicole (mierea, laptisorul de matca, polenul si propolisul) sunt adevarate „medicamente“ naturale care ne ajuta sa ne pastram o stare excelenta de sanatate.

Propolisul este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si arin, de pe frunzele si scoarta coniferelor si a plopilor, salciilor si prunilor.

Producerea propolisului de catre albine se face simultan cu cea a mierii. De la un singur stup se poate recolta o cantitate de 100-400 g de propolis.

Albinele produc propolisul pentru a apara stupul impotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea intr-un invelis a intrusilor stupului, pentru captusirea peretilor stupului cu un strat etans care nu permite formarea curentilor de aer.
pareri tinctura de propolis opinii forumuri naturism

Prin actiunea sa antimicotica si bactericida previne imbolnavirea albinelor.

Compozitia sa difera de la stup la stup, de la o zona geografica la alta, de la un anotimp la altul.

Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente (cupru, zinc, mangan, cobalt), vitamine (vitamina A, B1, B2, B3) la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.

Datorita proprietatilor sale antivirale,  antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi.

Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sângerarile gingiilor.

Este folosit pentru ameliorarea afectiunilor pielii, a acneei, a herpesului si chiar a artritei, datorita calitatilor sale antifungice, antiseptice si antiinflamatorii.

In infectiile gripale propolisul are efect atât preventiv, cât si curativ. Bolile digestive precum gastrita si ulcerul, precum si bolile hepatice pot fi tratate cu succes cu ajutorul curelor cu propolis.

In cazurile de bronsita sau boli respiratorii cu secretii abundente propolisul este un excelent antibiotic care opreste dezvoltarea bacteriilor, reface tesuturile si elimina secretiile in exces.

Din aceasta substanta miraculoasa se pot prepara diferite produse ce se gasesc n farmacii si la magazinele naturiste.

Tinctura de propolis se pare ca este cea mai eficienta metoda de administrare a propolisului.

Este un extract alcoolic ce contine 30% propolis. De asemenea, se pot face aerosoli cu propolis (picaturi dintr-o solutie de tinctura de propolis cu apa distilata in proportie de 1/1).

Se foloseste si extractul apos, moale sau uleios de propolis. Unguentul de propolis este foarte util in vindecarea contuziilor si ranilor usoare, contra eczemelor.

Pudra de propolis si mierea propolizata sunt alte forme de utilizare terapeutica a propolisului.