Opinii medicale: Tiroidita autoimuna si functia reproductiva. Evaluarea functiei tiroidiene.

Tiroidita autoimuna este frecventa la femeile de vârsta fertila (prevalenta raportata între 5-20%). 

Diagnosticul este stabilit prin titruri crescute de ATPO (anticorpi antitireoperoxidaza) si hipoecogenitate la examinarea ecografica a glandei tiroide.

Persoanele afectate pot pastra o functie tiroidiana normala, pot prezenta hipotiroidism subclinic sau hipotiroidism clinic manifest cu simptomele caracteristice bolii (astenie fizica, somnolenta, menometroragii, tegumente uscate si infiltrate, intoleranta la frig, bradicardie, constipatie).

Hormonii tiroidieni joaca un rol important în functia reproductiva, atât prin efecte directe asupra ovarelor cât si indirect prin interactiuni cu hormonii sexuali.

Este demult cunoscut efectul hipotiroidismului asupra sistemului reproductiv  feminin. Pacientii cu hipotiroidism netratat prezinta o rata mare de insucces în a obtine sarcina chiar si folosind metode de reproducere asistata (fertilizare in vitro).
Pareri Tiroidita autoimuna si functia reproductiva la femei

Acest grup de pacienti reprezinta totusi doar vârful icebergului. Numeroase studii au evidentiat o asociere puternica între prezenta tiroiditei autoimune la pacienti eutiroidieni (functie tiroidiana normala) si boli ce genereaza infertilitate (endometrioza, sindromul ovarelor micropolichistice, insuficienta ovariana primara) precum si o rata crescuta a avorturilor spontane recurente.

Eforturi semnificative au fost facute pentru a gasi o modalitate eficienta de a preveni avorturile spontane la pacientii cu tiroidita autoimuna.

Cele mai bune rezultate au fost obtinute dupa administrare de levothyroxina (euthyrox) – chiar si pentru grupul de pacienti cu tiroidita autoimuna si functie tiroidiana normala

Cauza principala a hipotiroidismului în timpul sarcinii este tiroidita autoimuna.

Multe dintre pacientele cu tiroidita autoimuna evolueaza în timpul sarcinii de la starea de eutiroidism (functie tiroidiana normala) la starea de hipotiroidism (functie tiroidiana insuficienta).

Astfel hipotiroidismul se poate dezvolta sau agrava pe parcursul sarcinii. Pacientele gravide cu hipotiroidism prezinta risc crescut de avort spontan, anemie, hipertensiune gestationala, abruptio placenta, nastere prematura, hemoragie postpartum.

Multiple studii au evidentiat o asociere între hipotiroidismul matern si o dezvoltare neuro-psihomotorie inadecvata a copilului.

Tratamentul prompt cu levothyroxina reduce riscul de aparitie ale acestor complicatii atât la mama cât si la copil.

Cei mai multi autori considera necesara evaluarea functiei tiroidiene (TSH, ATPO) ca test screening in urmatoarele situatii: infertilitate de cuplu, avorturi spontane recurente si nasteri premature, diabet zaharat tip 1, gusa si/sau manifestari clinice sugestive pentru hipotiroidism, istoric personal de radioterapie la nivelul capului si/sau gâtului, istoric familial de patologie tiroidiana.