Pareri care sare e sanatoasa: Sare cu IOD sau fara. Ce sare sa consumam.

O disputa asupra sarii si a consumului sarii a aparut de curand in Romania. Asa au aparut diferitele pareri despre care sare este sanatoasa, care sare trebuie consumata si care sare nu trebuie consumata.

Totul a plecat de la faptul ca romanii sunt obligati sa consume sare cu iod. Astfel Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica cere Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, printr-o scrisoare deschisa, sa modifice legislatia potrivit careia vânzarea sarii normale în magazine si utilizarea ei în industria alimentara este interzisa, adoptata în 2002.

Specialistii spun ca practic ne tratam în fiecare zi cu iod, lucru nerecomandat, în conditiile în care nu suferim de hipotiroidism, adica nu avem deficit de iod.

Surplusul de iod din organism poate duce la aparitia alergiilor sau a cancerului de tiroida.
pareri sare iodata sare de mare sare roz de himalaya

Un departament al Universitatii din Atena arata ca, în urma consumului de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa multinodulara.

Asadar, cu IOD sau fara IOD, ar trebui sa fim foarte atenti la cantitatea de sare pe care o consumam zilnic. 

Aici este marea problema a sarii intr-o alimentatie sanatoasa. In magazinele naturiste putem gasi atat sare gema nerafinata, care nu a fost in contact cu metalul (neiodata), cat si sare marina care nu a fost supusa la acest tratament.

Sarea de mare are calitati uimitoare. Cei ce folosesc sare nerafinata de mare au rezistenta la radiatii de cinci ori mai mare decat ceilalti. La nevoie, consumati si utilizati cat mai mult cu putinta aceste tipuri naturale de sare.

Sarea roz de Himalaya este la randul ei o sare pura, obtinuta prin extractie manuala din mina, si este considerata cea mai pura forma de sare disponibila. 84 de minerale si oligoelemente, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, cupru si fier, se regasesc in sarea roz de Himalaya.

Mai mult, datorita structurii de cristal mai mare a sarii roz, dar si a volumului, vom consuma mai putin sodiu atunci cand folosim sare de Himalaya in mancare.