Pareri Tinctura de chimen negru. Remediu natural pentru imunitate.

Nigella sativa ( chimenul negru) este un remediu extrem de vechi, adus din Etiopia acum mii de ani, dar care in Europa a fost re-descoperit de curand.

Fitoterapeutii sunt de parere ca cea mai importanta proprietate a chimenului negru este cea imunostimulatoare (datorita in principal uleiului volatil pe care-l contine), care il recomanda in afectiunile infectioase cele mai diverse, de la guturai si gripa la cistita si infectii intestinale, dar si in bolile tumorale benigne si maligne.

Eficienta maxima pentru stimularea capacitatii naturale de aparare a organismului o are in cura de minim 21 de zile, cura care este extrem de indicata mai ales in perioadele reci ale anului sau atunci cand exista mari oscialtii al temperaturii.

Atunci cand infectiile se afla in faze acute efecte foarte bune se obtin prin marirea dozei, care poate fi de 3-4 ori mai mare, fara nici un fel de risc.
pareri tinctura de chimen negru nigella sativa

Pe langa actiunea imunostimulatoare, nigelia se mai remarca prin proprietatile sale de reglare ale apetitului si greutatii corporale, de stimulare a digestiei si de reglare a proceselor de eliminare.

Iata in continuare detaliate actiunile si indicatiile sale.

Actiuni tinctura de chimen negru - intern: anti-anorexic, antitusiv bun (mai ales in doze mari), antiseptic foarte bun pentru caile respiratorii superioare si medii, antiseptic urinar puternic (asupra rinichilor are o actiune mai complexa stimuland si imunitatea locala, intensificand eliminarea urinei), carminativ mediu, antiseptic intestinal, digestiv foarte bun, diuretic mediu, imunostimulator cu actiune foarte intensa (direct proportionala cu doza), intensifica metabolismul, stimulent bland si eficient al functiei sexuale, tonic general si tonic nervos puternic, vermifug bun

Indicatii Tinctura de chimen negru- administrare interna:
  • Guturai, bronsita acuta, stari pre-gripale si gripa
  • Boli respiratorii cronicizate: bronsita, bronsita astmatiforma, astm
  • Adjuvant in pneumonie si tuberculoza
  • Cistita, nefrita, pielita, pielonefrita
  • Ingrasare, dereglari ale apetitului
  • Digestie lenta, indigestie, balonare, aerofagie (ingerare involuntara de aer in timpul mesei, urmata de eructatii – ragaieli)
  • Senzatie de ameteala, anorexie
Alte utilizari interne: ca adjuvant, alaturi de plantele specifice afectiunii tratate, tinctura de nigelia are efecte foarte bune in urmatoarele afectiuni - afectiuni tumorale benigne, afectiuni tumorale maligne, frigiditate, impotenta, colici gastro-intestinale 

Mod de administrare tinctura de chimen negru intern: se iau 50 de picaturi de tinctura diluate in jumatate de pahar de ceai verde rece sau caldut (in nici un caz fierbinte), de 4-6 ori pe zi. 

Amestecul de ceai verde si nigelia are un gust si o aroma extrem de placute, inviorand si eliminand slabiciunea de moment. 

Pentru persoanele care nu suporta ceaiul verde (care este el insusi un stimulent foarte bun, dar si puternic) se recomanda dizolvarea tincturii in ceai de sunatoare sau talpa gastei.

In cazul afectiunilor acute, cu simptome puternice se recomanda marirea dozei de nigelia pana la 150-200 picaturi (3-4 lingurite) luate de 4-6 ori pe zi. 

Contraindicatii tinctura de chimen negru: nu se cunosc.