Romanul Victor Velculescu, BIOPSIA LICHIDA si identificarea cancerului inainte de aparitia primelor simptome.

Wiki medical de exceptie. Victor Velculescu, un reputat cercetator roman de la Johns Hopkins impreuna cu echipa sa au au publicat, miercuri, în revista Science Translational Medicine studiul privind ”biopsia lichida”, un test care scaneaza sângele pentru ADN-ul tumoral specific si care a identificat cancerul de stadiu incipientla mai mult de jumatate dinntre cei 138 de pacienti cu boala pe care a fost efectuat cercetarea.

Biopsia lichida este un test minim invaziv utilizat în evaluarea statusului genetic al unui tip de cancer bazat pe analiza ADN-ului tumoral prezent în circulatia sangvina. Tumorile evolueaza permanent si acumuleaza mutatii, iar biopsiile lichide seriale pot detecta mutatii secundare.

In iunie 2016, Cobas EGFR Mutation Test v.2 (Roche Diagnostics) ce utilizeaza probe de plasma a devenit primul test din „biopsie lichida” ce a primit aprobare FDA în SUA pentru a fi folosit în detectarea deletiilor exonului 19 ei substitutiilor de la nivelul exonului 21 (p.L858R) din gena EGFR, cu scopul de a stabili eligibilitatea pacientilor cu NSCLC metastatic pentru tratamentul de prima linie cu Tarceva (erlotinib).
Biografie victor velculescu biopsia lichida test sange

Acum insa, Victor Velculescu si echipa sa de la Johns Hopkins susțin că identificarea cancerului într-o etapă incipientă le oferă pacienților o șansă mai bună de supraviețuire.

”Din câte știm noi, acesta este unul dintre primele studii care s-au uitat direct la cancerele în forme incipiente”, a spus cercetatorul român.

În efectuarea testului, provocarea a fost identificarea ADN-ului rar din cancerele reale, ignorând în același timp alte tipuri de modificări genetice care pot apărea sub forma unor divizări a celulelor sanguine sau a unor modificări genetice cu care se nasc oamenii.

Pentru acest studiu, echipa a analizat probe de sânge de la pacienții cu cancer mamar, pulmonar, ovarian și colorectal, căutand 58 de gene legate de obicei de aceste tipuri de cancer. În ansamblu, au fost capabili să detecteze 86 din 138 de cancere aflate în stadii I și II.

În timpul studiului au secvențiat mutații în tumorile de la 100 dintre pacienții studiați și au descoperit că la 82 dintre aceștia, mutațiile găsite în sânge corespundeau cele găsite în țesutul tumoral.

Profesorul Velculescu și echipa sa au realizat teste și pe 44 de pacienți sănătoși și au arătat că nu au detectat mutații derivate din cancer.

Totuși ei spun că ar fi necesare mai multe studii pe un număr mai mare de subiecți pentru a dovedi ca testul poate identifica în condiții de siguranță și cu acuratețe cancerul în stadiu incipient. Un astfel de proces ar putea dura până la cinci ani.

Conform biografiei, Victor Velculescu s-a nascut în România (16 august 1970), dar a imigrat alaturi de familia sa în Statele Unite pe când avea varsta de 7 ani.

A absolvit Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, a urmat apoi scoala de medicina si un doctorat în genetica moleculara.

Pe lânga faptul ca este cercetator la Johns Hopkins, Velculescu este si co-fondator al companiei Genome Personal Diagnostics.