Vaccinul Pneumococic conjugat cu 13 valente pentru sugari disponibil din Septembrie 2017.

O veste buna! Ministerul Sanatatii din Romania a finalizat pprocedurile de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice si otitele.

Vaccinarea antipneumococica de rutina a sugarilor este esentiala în prevenirea bolilor pneumococice în România si poate contribui semnificativ la reducerea numarului de îmbolnaviri si la scaderea ratei mortalitatii infantile.

Conform datelor oficiale, Romania înregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate infantila din UE, iar pneumonia – o boala prevenibila prin vaccinare – constituie principala cauza de deces la copiii sub 5 ani.

Campania de vaccinare antipneumococica începe în septembrie, când este prevazuta livrarea unei cantitati de peste 477.000 de doze.
Vaccinul Pneumococic Pentru bebelusi in Romania din luna Septembrie

Vaccinul pneumococic a fost introdus prima oara în Planul National de Imunizare în 2013, dar în dreptul lui era pusa o steluta care însemna ca va fi achizitionat când vor fi fonduri pentru el.

Reprezentantii comunitatii medicale din România au felicitat Ministerul Sanatatii pentru decizia de a initia vaccinarea antipneumococica cu vaccinul care include cele mai multe serotipuri si are un profil de eficienta si de siguranta bine documentat, asigurând obtinerea beneficiilor maxime privind starea de sanatate a populatiei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda utilizarea vaccinurilor conjugate în rutina de imunizare a copiilor. Acestea se administreaza inclusiv celor cu HIV/SIDA.

Se recomanda administrarea a trei sau patru doze, ce prezinta o rata de eficienta a prevenirii bolii severe între 71 si 93%.

Vaccinurile polizaharidice, desi eficiente la adultii sanatosi, nu sunt eficiente la copiii de sub doi ani sau în cazul acelora cu un sistem imunitar slabit.

În general, vaccinurile pneumococice sunt sigure.

În cazul vaccinurilor conjugate, la aproximativ 10% dintre bebelusi apare o senzatie de durere si roseata la locul administrarii, febra sau tulburari de somn.

De asemenea, poate aparea si febra. Cazurile de alergii severe sunt foarte rare!!!