EMA de parere ca Paracetamolul cu eliberare modificata trebuie retras din Farmacii.


Comitetul EMA (Agentia Europeana a Medicamentului - EMA) pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) recomandă retragerea de pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată.

Aceasta recomandare se refera inclusiv la medicaemntele care conţin paracetamol în combinație cu tramadol, potrivit unui anunț al EMA, tradus și postat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Motivul din spatele acestei decizii este reprezentat de complexitatea și dificultatea gestionării supradozajului în cazul formelor farmaceutice de paracetamol cu eliberare modificată.

Specialistii EMA în domeniul siguranței medicamentelor au recomandat suspendarea autorizației de punere pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată sau cu eliberare prelungită (concepute pentru eliberarea lentă a paracetamolului, timp mai îndelungat față de formele farmaceutice obișnuite, cu eliberare imediată), inclusiv a medicamentelor cu eliberare modificată care conţin paracetamol în combinație cu tramadol.
Paracetamolul cu eliberare modificata Interzis de Agentia Europeana a Medicamentului

Recomandarea tine cont de riscul pe care il reprezinta pentru pacienți, determinat de modul complex de eliberare a paracetamolului în organism în cazul acestor forme farmaceutice, în caz de supradozare.

Paracetamol este analgezic (actioneaza împotriva durerii) si antipiretic (ajuta la scaderea temperaturii corpului în caz de febra). 

Paracetamol este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pâna la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrene, dureri ale articulatiilor, dureri de spate, dureri de dinti (inclusiv cele aparute dupa proceduri stomatologice-extractii dentare), dureri în gât, durere postvaccinala si dureri menstruale. 

De asemenea, ajuta la scaderea temperaturii corpului în caz de febra.

Aceasta decizie de a retrage de pe piata medicamentele care contin paracetamol cu eliberare modificata se refera la urmatoarele medicamente:
  • Alvedon 665 mg, 
  • Panadol Artro, 
  • Panadol Extend, 
  • Panadol Retard 8 ore, 
  • Panodil 665 mg, 
  • Paratabs Retard 
  • Pinex Retard. 

Medicamentele cu eliberare modificata care contin paracetamol în combinatie cu tramadol propuse pentru retragere sunt: Diliban Retard sau Doreta.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii