EMA parere pozitiva MAVENCLAD, medicament tratament forme recurente de scleroza multipla.

Medicamentul Mavenclad (cladribina) reduce ratele de recădere și amână evoluția bolii la pacienții cu scleroză multiplă recurentă.

Acest lucru s-a manifestat cel mai evident în cazul pacienților cu boală foarte activă, la care s-a considerat că beneficiile clinice depășesc riscurile de scădere severă pe termen lung a numărului de limfocite, ceea ce duce la creșterea riscului de infecție și posibil de cancer.

Prin urmare, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a hotărât că beneficiile Mavenclad sunt mai mari decât riscurile asociate și a recomandat aprobarea utilizării sale în UE.

Mavenclad este un medicament care se utilizează pentru tratarea adulților cu forme recurente de scleroză multiplă, o boală în care inflamația distruge teaca de protecție din jurul celulelor nervoase din creier și din măduva spinării.

Scleroza multipla este o boală care debutează la adultul tânăr (20- 40 ani), este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. 
pareri pozitive MAVENCLAD tratament nou scleroza multipla

Ca dispunere geografică predomină în regiunile nordice, prevalenţa mergând de la 1 la 100.000 locuitori în zonele ecuatoriale la 80 la 100.000 locuitori în nordul Europei şi Americii de Nord.

Substanța activă din Mavenclad, cladribina, are o structură chimică similară cu purina, una dintre substanțele necesare în formarea ADN-ului. 

În organism, cladribina este preluată de celule cum sunt limfocitele și interferează cu producerea de ADN nou, ceea ce cauzează moartea limfocitelor, încetinind astfel evoluția sclerozei multiple. 

Cladribina este deja autorizată în spatiul Uniunii Europene pentru tratamentul anumitor forme de leucemie (tipuri de cancer care afectează limfocitele).

Mavenclad s-a dovedit eficace într-un studiu principal care a cuprins 1 326 de pacienți cu scleroză multiplă recurent-remisivă.

Studiul clinic a comparat efectele Mavenclad cu efectele placebo în reducerea ratei recăderilor după 96 de săptămâni de la inițierea tratamentului. 

Pacienții tratați cu Mavenclad au înregistrat o rată a recăderilor de 0,14 pe an în medie, comparativ cu 0,33 în cazul pacienților care au primit placebo; la finalul intervalului de 96 de săptămâni, s-a constatat lipsa recăderilor la aproximativ 8 din 10 pacienți care au primit doze standard de Mavenclad și la 6 din 10 pacienți care au primit placebo.

Doza depinde de greutatea corporală a pacienților, iar tratamentul constă în două cicluri de tratament pe parcursul a 2 ani.

În primul an, pacienții iau unul sau două comprimate pe zi, timp de 4 sau 5 zile; după o lună, aceștia iau din nou unul sau două comprimate pe zi, timp de 4 sau 5 zile, ajungându-se la o doză totală de 1,75 mg pe kg de greutate corporală, pe parcursul celor două perioade. 

Acest ciclu de tratament cu Mavenclad se repetă după un interval de un an. 

Nu se va lua niciun alt medicament timp de 3 ore după administrarea unui comprimat Mavenclad.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu tratamentul cu Mavenclad sunt limfopenie (scăderea numărului de limfocite, care poate afecta mai mult de 1 persoană din 10) și infecții cu virusul herpesului zoster, care apar la 1 pacient din 10. 

De asemenea, până la 1 pacient din 10 poate fi afectat de erupții pe piele, căderea părului și scăderea numărului de neutrofile, un alt tip de globule albe.