Hipotiroidia, Hipertiroidia. Tiroida si bolile ei de la simptome la tratament.


TIROIDA este una dintre cele mai importante glande ale corpului. Femeile sunt mai expuse la boli tiroidiene, de circa cinci pâna la opt ori mai mult decât barbatii.

Tiroida este o glanda endocrina în forma de fluture la baza gâtului, sub laringe. Aceasta produce ?i depoziteaza hormonul tiroidian.

Acest hormon secretat de tiroida stimuleaza enzimele care combina oxigenul si glucoza, un proces care creste rata metabolismului bazal si producerea de caldura în organism.

Hormonul tiroidian ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, regleaza cresterea tisulara si dezvoltarea. Deasemenea detine un rol important si în dezvoltarea sistemului reproducator.

Când tiroida nu funcţionează corect ea poate elibera prea puţin hormon tiroidian, determinând hipotiroidia.
Hipotiroidia  Hipertiroidia Pareri Medicale Simptome Tratament

Atucci când eliberează un exces de hormoni poate apărea hipertiroidia. Când ţesutul nodular crește în exces apar mici noduri la nivel glandei.

Ca sa recunoaștem hipotiroidia trebuie sa tinem seama de cele mai comune simptome, dintre care aminitim: letargia, lentoarea în gândire, scăderea frecvenţei cardiace, furnicături sau amorţeli la nivelul palmelor.

Hipotiroidia se diagnostichează prin determinarea concentraţiilor sanguine a anumitor hormoni. Se determină concentraţiile hormonilor tiroidieni și concentraţia TSH, un hormon secretat de hipofiză cu rol în stimularea secreţiei tiroidiene.

Hipotiroidia impune un tratament continuu de substituţie hormonală deoarece nu există nicio metodă chirurgicală sau medicamentoasă care să stimuleze secreţia tiroidiană redusă.

Scăderea în greutate, creșterea frecvenţei cardiace și a tensiunii arteriale, nervozitatea excesivă, transpiraţia excesivă, slăbiciunea musculară, tremurul mâinilor, prezenţa gușii, toate acestea pot indica secreţia în exces a hormonilor.

Diagnosticul de hipertiroidie este confirmat de prezenţa unor niveluri crescute de hormoni tiroidieni
Tratamentul se realizează cu iod radioactiv, medicaţie antitiroidiană sau intervenţie chirurgicală

În cazul în care s-au detectat în sânge nivelul crescute de hormoni tiroidieni trebuie efectuate  investigaţii suplimentare, cum ar fi aprecierea captării iodului radioactiv pentru a determina dacă nodulul este „cald” sau „rece”. 

Nodulii tiroidieni „calzi” sunt cei care captează intens iodul și sunt rareori canceroși. Nodulii „reci”, cei care nu  captează iodul, pot fi de natură canceroasă. 

In principiu, tratamentul nodulilor tiroidieni nu se impune, deoarece in peste 90% din cazuri acestia sunt benigni si normofunctionali, fiind asimptomatici. 

Acesti noduli tiroidieni necesita doar urmarire ecografia periodica.

Insa, atunci cand nodulii tiroidieni sunt de mari dimensiuni, determinand o gusa compresiva sau inestetica, sau in cazul existentei unui cancer tiroidian se indica interventia chirurgicala.

In cazul existenei unui adenom toxic tiroidian se impune initierea tratamentului cu antitiroidiene de sinteza, pentru normalizarea functiei tiroidiene.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii