Nasul infundat la copil, Rinita si Polipii, informatii medicale.


Sa ne facem o parere stiintifica despre nasul infundat la copii si despre rinita si polipii care duca la obstructia nazala la copii.

Nasul infundat la copil se intâlneste cel mai frecvent atunci când mucoasa nazala este iritata (raceala, contaminare bacteriana, praf, alergeni) sau in cazul prezentei vegetatiilor adenoide (,,polipii”).

Nasul este un „laborator complex“ si joaca un rol important în procesul respiratiei.

La acest nivel aerul este "tratat" pentru a dobândi o calitate optima necesara organismului:
  • este filtrat de particulele mari de praf, puf, alergeni, corpi straini; 
  • îi este ajustata temperatura astfel încât acesta sa ajunga la parametri optimi în faringe si plamâni; 
  • este umidificat, orientat catre caile respiratorii inferioare. 
Pareri medicale Nas infundat la copii Rinita si Polipii

Debitul de aer este ajustat activ la nivelul foselor nazale în functie de necesarul de oxigen de moment.

Fenomenul de obstructie nazala consta în reducerea semnificativa a volumului de aer care tranziteaza fosele nazale si, implicit, incapacitatea de a mai asigura o cantitate corespunzatoare de aer ,,preparat” pentru organism.

În timpul cât copilul respira pe gura, aerul va fi un timp umidificat de saliva, iar cand capacitatea de umidificare a gurii va fi depasita, aerul va intra catre caile respiratorii inferioare (trahee, plamâni) neumidificat si va aparea, implicit, uscaciunea gurii.

În timpul cât predomina respiratia orala secretiile nazale vor stagna în spatele nasului si vor irita rinofaringele, simptomele fiind mai evidente cand copilul este la orizontala/doarme – dupa câteva ore de somn apare tusea, care-l poate trezi; de asemenea, prin iritatia produsa asupra mucoasei faringelui si laringelui copilul poate fi ragusit dimineata si este mai receptiv la contaminarile bacteriene locale.

În cazul obstructiei nazale prelungite poate aparea tartrul dentar. De aceea se impune toaletarea eficienta a foselor nazale mai ales înainte de culcare.

Vegetatiile adenoide, hipertrofia adenoidiana sau inflamatia cronica a tesutului adenoidian sunt foarte comune la copii.

,,Polipii” sunt cauzati în principal de o obstructie prelungita a foselor nazale – persistenta secretiilor în spatele foselor nazale (la nivelul rinofaringelui) prin incorecta toaletare a foselor nazale.

"Polipii"  agraveaza si mai mult obstructia nazala. Scoaterea vegetatiilor adenoide este justificata în caz de obstructie nazala, rinofaringite recurente si complicatiile acestora, inclusiv infectiile si inflamatiile otice.

Evaluarea gradului de obstructie nazala, precum si aprecierea evolutiei tratamentului medical se pot face exact printr-o metoda neinvaziva si usor accesibila – examinarea cu camera video a nasului (asa numita fibroscopia nazala).

Rinita (inflamatia, iritatia mucoasei nazale) reprezinta cea mai frecventa cauza a obstructiei nazale.

Rinita se intâlneste cel mai frecvent in sezonul rece in cadrul IACRS (infectii acute ale cailor respiratorii superioare), la persoanele cu teren alergic, in orasele cu grad de poluare mare.

Sunt cazuri in care poate aparea o sângerare la nivelul mucoasei nazale mai ales in perioadele acute de obstructie nazala din cadrul IACRS din cauza iritatiei mucoasei nazale – in acest caz se impune toaletarea eficienta a foselor nazale (solutiile saline de spray nazal, picaturi de ser fiziologic, urmate de suflarea nasului).

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii