Pareri medicale Cauzele Iritatiei Pielii la BEBELUSI.

Pare perfecta frumoasa, catifelata, intinsa si elastica, dar in egala masura pielea bebelusilor este delicata, subtire si extrem de expusa pericolelor si necesita in aceste conditii un sistem de curatare si ingrijire menit sa sprijine dezvoltarea sanatoasa.

Pielea bebelusului poate avea probleme cauzate de aparitia unor iritatii, caldura si umezeala sunt factorii principali, dar acestea pot fi si rezultatul unor infectii tegumentare.

De fapt, mai mult de jumatate din copiii care au intre patru si 15 luni fac frecvent astfel de iritatii ale pielei.

In cazul dermatitei de contact se poate observa ca zonele unde pielea intra in contact cu scutecele, cel mai probabil zona genitala, sunt rosii si inflamate sau bebelusul are o iritatie de culoare rosie, dar pielea nu este inflamata.
pareri cauze dermatita de contact bebelusi forum medical

Acest tip de iritatie este cunoscuta ca dermatita de contact.

Cauza cea mai frecventa o reprezinta umiditatea retinuta de scutece unde bacteriile din scaun si urina interactioneaza si produc substante foarte iritante pentru pielea sugarului.

Prin urmare, lasat in acelasi scutec pentru perioade mai lungi de timp, bebelusul are sanse mai mari de a dezvolta o astfel de iritatie.

Daca vina o poarta infectia cu candida se vor observa mici pete rosii care se multiplica si ajung sa formeze o zona rosie, in relief, cu margini bine delimitate, ce poate fi dureroasa la atingere, mai accentuata la nivelul pliurilor.

Modificarea pH-ului pielii din cauza umezelii sau administrarea de antibiotice ce inhiba dezvoltarea bacteriilor care traiesc in mod normal pe suprafata pielii si modifica nivelul aciditatii pot fi cauza acestor iritatii.

Iritatiile cauzate de caldura apar ca mici puncte rosiatice si se datoreaza temperaturilor ridicate,
umiditatii si glandelor sudoripare nedezvoltate si necesita doar curatare atenta a tegumentelor.

Daca pe tegumentul bebelusului se observa pustule este vorba cel mai probabil de o infectie bacteriana, caz in care trebuie consultat medicul.

Pielea bebelusilor isi intareste rezistenta prin alimentatie sanatoasa si hidratare permanenta a copilului.

Schimbarea scutecelor trebuie facuta de minimum sase ori pe zi. Este recomandata purtarea
hainelor de bumbac care se spala cu detergenti speciali.

Masajul zilnic dupa baie este obligatoriu. Pentru îngrijire, este indicat sa se foloseasca produse special concepute pentru pielea sensibila a bebelusului.