FDA parere pozitiva YESCARTA terapie genica tratarea limfomului non-Hodgkin agresiv.

FDA, agentia americana pentru produse alimentare si medicamente, omologul Agentiei Europene a Medicamentului, a aprobat punerea in vanzare a celei de-a doua terapii genice din lume (dupa Kymriah), Yescarta, pentru tratarea limfomului non-Hodgkin agresiv.

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care afecteaza anumite celule albe din sânge. Limfomul este o forma de cancer al sângelui.

Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) si limfom Hodgkin. În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip de celulele albe din sânge, care se numesc limfocite, se inmultesc necontrolat.

Aceasta noua clasa de tratament consta in modificarea genetica a sistemului imunitar al unui bolnav pentru a putea lupta impotriva celulelor canceroase.

FDA autorizase prima terapie genica anti-cancer in august, Kymriah, creata de catre laboratoarele Novartis, pentru a trata o forma foarte agresiva de leucemie la copii si tineri adulti.
FDA pareri pozitive YESCARTA terapie genica tratare limfom non-Hodgkin agresiv

Terapia genica Yescarta a fost initial dezvoltata de Institutul national american pentru sanatate iar brevetul a fost achizitionat de firma Kite Pharma. Aceasta a fost la randul sau cumparata recent de grupul Gilead pentru 11,9 miliarde de dolari.

Terapia Yescarta a fost autorizata de FDA pentru adultii afectati de o forma agresiva a limfomului non-Hodgkin agresiv care nu au raspuns la o serie de doua tratamente cu chimioterapie.

Circa 3.500 de oameni ar putea raspunde acestui criteriu, anual, in Statele Unite, potrivit Gilead.

Aceasta imunoterapie consta in prelevarea de celule imunitare de la pacient pentru a le modifica genetic in laboratoare si pentru a le cultiva, inainte de a le reinjecta, intr-o singura doza. 

Tratamentul ar putea costa 373.000 de dolari, mai ieftin decat cel cu Kymriah, care costa 475.000 de dolari.

Insa efectele secundare ale acestor terapii genice pot fi severe si chiar mortale.

Pentru Yescarta, FDA a trecut la efecte secundare: febra puternica, scaderea tensiunii arteriale, congestii ale plamanilor si probleme neurologice avansate.

Studiile clinice prinvind terapia genica YESCARTA au fost efectuate pe 111 pacienti din 22 de spitale, dintre care 101 au fost tratati cu aceasta terapie genica.

Initial, 54% din acest grup au avut o remisie completa si 28% partiala. La sase luni dupa tratament, 80% dintre cei 101 pacienti bolnavi de limfom non-Hodgkin agresiv erau in continuare in viata.

Dupa  o perioada medie de supraveghere de 8,7 luni, 39% din grup ramanea fara niciun semn de cancer, o proportie net mai mare decat la tratamentele conventionale precum chimioterapia.