FIBRILATIA atriala poate conduce la ACCIDENT vascular cerebral. Noutati medicale.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa aritmie sustinuta si afecteaza aproximativ 1-2% din populatie, prevalenta sa crescand cu varsta, ajungand pana la aproximativ 10%  din populatia de peste 80 ani.

Fibrilatia atriala creste riscul pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor. Aceasta acumulare de sange poate duce frecvent la formarea de cheaguri in atrii.

Riscul de fibrilatie atriala creste odata cu varsta, iar sexul masculin are o incidenta mai crescuta fata de cel feminin.

Pentru a înțelege gradul de conștientizare privind fibrilația atrială în rândul populației, o echipă internațională de oameni de știință a realizat un sondaj de tip transversal, prin intermediul internetului, în zece țări: Argentina, Australia, Canada, Germania, Japonia, Thailanda, Olanda, Uganda, Marea Britanie și desigur Statele Unite.
pareri forum medical fibrilatia atriala accident cerebral

În cadrul cercetării publicată săptămâna trecută sub titlul ''Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis'', echipa de specialiștii au descoperit că gradul de conștientizare cu privire la fibrilația atrială varia între 25% și 69% în aceste țări, iar gradul de conștientizare cu privire la factorii de risc asociați acestei probleme de sănătate a variat între 8% și 52%.

Mai puțin de 46% dintre participanții la sondaj erau conștienți de faptul că fibrilația atrială poate conduce la accident vascular cerebral.


Identificarea fibrilației atriale este la fel de ușoară ca luarea pulsului. Nu necesită un test de diagnosticare costisitor, a subliniat într-un comunicat de presă unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Aaron Wendelboe de la Centrul pentru Științe Medicale din cadrul Universității din Oklahoma. '

Deoarece identificarea din stadii incipiente a bolii și initierea tratamentului poate fi un mod facil de prevenire a unui accident vascular cerebral, creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la fibrilația atrială ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică.

Mentinerea unui stil de viata sanatos si eliminarea obiceiurilor nesanatoase sunt foarte importante pentru a diminua riscul de aparitie a fibrilatiei atriale. Faceti exercitii fizice in mod regulat, renuntati la fumat, mentineti valorile normale ale tensiunii arteriale si consumati alimente sarace in grasimi si sare, pentru a scadea riscul de afectiuni cardiace.