KLF, TIPURI de PROTEINE asociate cu o speranta mai mare de VIATA.

Un articol medical publicat pe 13 octombrie 2017 în publicatia Nature Communications descrie descoperirea cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universității Case Western Reserve a unei căi moleculare implicate în stabilirea duratei de viață a viermilor rotunzi și a șoarecilor.

S-a constata ca prin cresterea sau scaderea în mod artificial a nivelurilor unei familii de proteine numite: Kruppel - ca factori de transcriere (KLF). Familia de factori de transcriptie asemanatoare familiei Krüppel este un set de proteine de legare a ADN-ului pe baza de zinc care regleaza expresia genei.

Astfel s-a ajuns ca acesti mici viermi (Caenorhabditis elegans) sa traiasca pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp dupa cum a declarat primul autor Nelson Hsieh, MD, PhD.

Deoarece aceeasi familie de proteine exista si la mamifere, lucru cu adevarat incitant este ca datele echipei de cercetatori sugereaza ca KLF-urile au efecte similare si asupra imbatranirii la mamifere.
Kruppel ca factori de transcriere speranta prelungirea vietii

Cercetatorii au observat, de asemenea, aparitia unei intarzieri a imbatranirea vaselor de sange la soareci care au prezentat niveluri mai ridicate de proteine.

Observarea faptului că nivelurile de KLF scad cu vârsta și că nivelurile ridicate de KLF pot preveni imbatranirea vaselor de sânge odata cu imbatranirea este intrigantă, având în vedere că disfuncția vasculară contribuie în mod semnificativ la aparitia diferitelor stari patologice legate de vârstă, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiace și demența.

Echipa de medici a descoperit că proteinele KLF controlează fenomenul de autofagie, utilizat de celule pentru a elimina resturile care altfel ar putea fi acumulate.

Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, capacitatea lor de a îndeplini funcția de autofagie scade.

Acest lucru duce probabil la o acumulare nesustenabilă de agregate toxice de proteine, care în cele din urmă se transforma intr-un obstacol în calea supraviețuirii celulare.

Pe măsură ce populația îmbătrânește, trebuie să înțelegem ce se întampla cu inima și arterele noastre, deoarece ne bazăm pe ele să funcționeze perfect mai tarziu și mai tarziu în viata noastra.

Constatările echipei de la Case Western Reserve University School of Medicine arata ce se poate întâmpla în timpul îmbătrânirii și oferă o bază pentru creearea procedurilor si protocoalelor care sa ajute la incetinirea acestor procese degenarative legate de inaintarea in varsta.