MELATONINA pareri actuale: de la DIABET la OSTEOPOROZA, acest hormon fara efecte secundare este UTIL.


Noutati medicale. Melatonina este un derivat al aminoacidului triptofan. La om, melatonina este în principal sintetizată de glanda pineală și este eliberată mai ales pe timp de noapte pentru a ușura adormirea și pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

În plus față de efectele benefice asupra somnului, melatonina are puternice proprietati antioxidante și s-a dovedit ca susține multe alte aspecte implicate in starea de sănătate, cum ar fi imunitatea și funcțiile neurologice.

Pe baza cercetărilor ample din ultimul timp, oamenii de știință au descoperit că melatonina are si efecte benefice asupra bolilor cardiace și a diabetului zaharat, a sănătății osoase și a obezității.

De asemenea unele studii sugerează ca acest hormon ne poate proteja materialul genetic și astfel putem lupta cu succes împotriva boliilor datoratate imbatranirii.
melatonina pareri medicale de ultima ora

Ca un antioxidant puternic, melatonina joacă un rol important în combaterea bolilor legate de radicalii liberi - de la bolile cardiovasculare până la cancer.

La femeile aflate în postmenopauză, de exemplu, s-a constatat că melatonina inhibă peroxidarea lipidelor (deteriorarea celulelor grase cauzate de radicalii liberi), ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol cu densitate scăzută (LDL),  unul din ingredientele principale pentru formarea aterosclerozei.

Un studiu mai recent asupra bărbaților a confirmat aceste constatări, sugerând că melatonina duce la obtinerea de niveluri globale mai scăzute ale stresului oxidativ.

La pacienții care au suferit intervenții chirurgicale by-pass cardiopulmonare, melatonina conduce la  o reducere mai mare a peroxidării lipidelor și îmbunătățirea rigidității membranei hematice.

Cercetările clinice recente au constatat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și retinopatie prezintă modificări ale secreției melatoninei.

Având în vedere numărul mare de dovezi care identifică melatonina ca un important agent de tratare a radicalilor liberi, nu este surprinzător faptul că cercetarile clinice efectuate în mod repetat și consecvent documentează efectele benefice antioxidante ale melatoninei la diabetici și la pacientii cu hiperglicemie.

Un studiu pilot dublu-orb, controlat cu placebo, publicat recent, a studiat efectele melatoninei asupra sănătății osoase și a calității vieții la 18 femei perimenopauzale (cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani) timp de 6 luni.

S-a constatat că melatonina îmbunătățește scorurile fizice ale simptomelor (de exemplu  somnul mai bun), creșterea osteocalcinei (un marker pentru formarea osoasă) și scăderea nivelelor N-telopeptidelor colagenice reticulate de tip I (marker pentru resorbția osoasă) demonstrand ca melatonina poate restabili dezechilibrele în remodelarea osoasă și poate preveni pierderea osoasă (osteoporoza).

De Retinut! Melatonina are o toxicitate foarte scăzută și nu are efecte secundare semnificative dacă se utilizează la <10 mg / zi.

Referinte biografice 

Korkmaz A, Topal T, Tan DX, Reiter RJ. Role of melatonin in metabolic regulation. Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders 2009 Dec; 10(4): 261-70.

Hikichi T, Tateda N, Miura T. Alteration of melatonin secretion in patients with type 2 diabetes and proliferative diabetic retinopathy. Clin Ophthalmol. 2011;5:655-60.

Esposito E, Cuzzocrea S. Antiinflammatory activity of melatonin in central nervous system. Curr Neuropharmacol. 2010 Sep;8(3):228-42.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii