Vitamina D pareri POZITIVE protejarea organismul impotriva racelilor de sezon.

Parerea ca vitamina D intareste sistemul imunitar si previne racelile, avand proprietati de distrugere a virusurilor incepe sa fie din ce in ce mai acceptata de comunitatea medicala.

Participantele la un studiul din 2006 (JJ Canell et al., Epidemic influenza and Vitamin D) care au luat 800 UI de vitamina D zilnic (doza recomandata actual este 2000 UI – unitati internationale, 1 UI=40 mg) aveau de 3 ori mai putine sanse sa raceasca sau sa faca gripa decat cele care au primit doar placebo.

Mai mult, un alt studiu a aratat ca doza zilnica recomandata de vitamina D de 2000 UI/zi elimina 90% din cazurile de raceala si gripa (Ample evidence exists from human studies that vitamin D reduces the risk of selected bacterial and viral infections, Experimental Bioloy & Medicine (Maywood), 2010).

Cu alte cuvinte, daca iarna nu suplimentam dieta cu vitamina D, avem 100% sanse sa ne imbolnavim.
vitamina d pareri pozitive gripa si raceala forum medical

Recent o echipa internationala de cercetatori a descoperit ca un supliment de vitamina D poate ajuta împotriva infectiilor respiratorii acute. Adica, sistemul imunitar se foloseste de vitamina D pentru a lupta contra virusurilor si bacteriilor.

Studiul, realizat pe 11.000 de persoane din Marea Britanie, mai arata însa ca, pentru a evita bolile respiratorii, oamenii trebuie sa consume zilnic doze între 400 si 1000 de unitati.

Pentru a realiza studiul de fata, publicat recent in revista de specialitate "The British Medical Journal", cercetatorii au analizat datele medicale a 11 mii de persoane, ce au participat la o serie de studii clinice realizate in 12 tari.

Persoanele care au luat zilnic suplimente cu vitamina D au fost mai putin predispuse sa raporteze prezenta infectiilor respiratorii acute, precum gripa sau raceala, dezvaluie raportul cercetatorilor.

In plus, cei care au avut un nivel scazut de vitamina D inainte de a incepe administrarea suplimentelor au avut parte de beneficii insemnate, avand un risc redus cu pana la 50% pentru contactarea racelilor de sezon.

Persoanele cu un nivel mai mare de vitamina D in organism au observat, de asemenea, o micsorare a riscului declansarii infectiilor respiratorii, cu aproximativ 10%, o diminuare a riscului egala cu efectul vaccinului injectabil impotriva gripei, sunt de parere cercetatorii. 

Vitamina D protejeaza organismul impotriva racelilor de sezon prin cresterea nivelurilor de peptide naturale cu efect antibiotic din plamani.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care racelile sunt mai frecvente pe perioada sezonului rece, cand expunerea la razele soarelui si, prin urmare, productia naturala de vitamina D in organism, se afla la cel mai scazut nivel, spun cercetatorii.

Insa nu uitati ca dozele prea mari de viatmina D sunt toxice!