GABA suprima gandurile negative legate de ANXIETATE sunt de parere cercetatorii britanici.

Noul studiu medical a demonstrat abilitatea participantilor de a isi inhiba gandurile nedorite sta in actiunea unui neurotransmitator - un compus chimic ce permite transmiterea mesajelor intre celulele nervoase, cunoscut sub prescurtarea de concentratii GABA (acidul gamma-aminobutiric).

Dr. Anderson si colegii sai de la Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit din Marea Britanie au descoperit ca nivelul de concentratie al neurotransmitatorului GABA de la nivelul hipocampului determina capacitatea oamenilor de a isi bloca selectiv procesul de recuperare al gandurilor si amintirilor.

Noile descoperiri dau raspunsul la una dintre cele mai importante intrebari mentionate in cercetarile de specialitate pe tema schizofeniei.

Acestea arata ca persoanele ce sufera de aceasta afectiune au parte de activitate cerebrala crescuta in zona hipocampului, ce este corelata cu aparitia gandurilor intruzive si a halucinatiilor.
noutati medicala gaba anxietate ganduri negative

Studiile post mortem au aratat ca neuronii inhibitori ce utilizeaza compusul GABA sunt afectati la persoanele ce sufera de schizofrenie, asa incat cortexul prefrontal esueaza in a reglementa activitatea cerebrala la nivelul hipocampului.

Acest lucru sugereaza ca hipocampul nu poate inhiba aparitia gandurilor si a amintirilor ratacitoare, ce pot declansa aparitia halucinatiilor.

Influentele de mediu, precum si cele genetice, ce dau nastere hiperactivitatii hipocampului ar putea fi cauzele declansarii unei serii de tulburari carora le sunt caracteristice gandurile intruzive.

Studiile au aratat ca o activitate crescuta la nivelul hipocampului este prezenta la persoanele ce sufera de tulburare de stres post-traumatic, anxietate, depresie cronica si toate acestea au o incapacitate patologica de a controla gandurile, manifestata prin ingrijorare excesiva sau ruminarea (a rula continuu în minte ganduri referitoare la cauzele, consecintele sau alte aspecte legate de esecul în atingerea unui scop) gandurilor negative.

Nivele scazute de GABA în organism au fost asociate cu tulburari neurologice si psihice ca anxietatea, depresia, insomnia, hipertonia musculara, convulsii.

Studiile clinice anterioare au aratat faptul ca suplimentarea GABA sau stimularea receptorilor GABA pot sa îmbunatateasca relaxarea si sa induca somnul.