INTELIGENTA ARTIFICIALA are grija de BEBELUSII PREMATURI!

Noutati aplicarea Inteligentei Artificale in medicina. O echipa de cercetătorii din cadrul Universității din Helsinki și Spitalului Universitar din Helsinki au dezvoltat un sistem bazat pe inteligența artificială care poate măsura activitatea corticală și poate interpreta independent semnalele EEG ale unui bebeluș prematur, generând și estimând maturarea funcțională a creierului.

Aceasta este prima metoda de acest gen care măsoară maturarea creierului pe baza EEG. Este mai precisă decât alte tehnici de evaluare a dezvoltării creierului bebelușilor și permite monitorizarea automată și obiectivă a dezvoltării cerebrale la prematuri.

Nașterea prematură este asociată cu anumiți factori de risc, printre care și posibila afectare a dezvoltării cerebrale. De aceea, este necesară evaluarea dezvoltării creierului în funcție de vârstă.

Majoritatea copiilor nascuti aproape de 37 de saptamani de gestatie (saptamani complete de sarcina) nu au probleme medicale datorate prematuritatii. Insa cei nascuti in jurul saptamanii 32 de gestatie prezinta simptomele prematuritatii.
inteligenta artificiala ajutor retinopatie prematuritate

Bebelusul prematur pune o serie de probleme legate de dificultatea de adaptare la viata extrauterina, secundara, imaturitatii diferitelor organe.

Prematurii au manifestari clinice predominant respiratorii dar substratul lezional este preponderent cerebral. 

Principala opțiune de evaluare a dezvoltării creierului este EEG cu senzori plasați pe scalp, o tehnică neinvazivă și cu riscuri reduse.

Problema constaîn faptul că monitorizarea EEG nu conferă răspuns rapid privind rezultatele și necesită expertiză medicală de specialitate.

De acea, analiza EEG cu ajutorul noului sistem de Inteligenta Artificiala s-ar putea dovedi a fi mai eficientă în acest sens. 

Analiza este bazată pe inteligența artificială, rezultatele scanărilor EEG sunt stocate în computer și comparate cu o serie de date etalon de control, cu ajutorul unor algoritmi specifici.

Rezultatele cercetării privind sistem bazat pe inteligenta artificiala care poate masura activitatea corticala la prematuri au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.