Medical Wiki: Sindromul BURNOUT, adevarul despre epuizarea profesionala.

Sindromul BurnOut (epuizarea profesională) se caracterizează prin epuizare fizică, psihică și emoţională.

BurnOut a fost defintt ca fiind preţul mare platit pentru a face o performanţa de excepţie.

Asadar ce este Sindromul BurnOut și ce putem face ca să-l depășim.

Ideal ar fi să avem o analiză specifică la fel ca in cazul bolilor organice, care să ne spună dacă prezentăm risc crescut de BurnOut.

Din păcate nu se întâmplă. Dacă lucrăm într-un mediu competitiv, corporatist, în care se cere performanţă maximă, unde este dificil să refuzi o solicitare a unui superior exigent, ai „deadline-uri strânse", apare o sarcină nouă înainte de a o termina pe cea la care lucrezi, iei acasă cu tine problemele de la serviciu.
sindromul burnout  wiki medical

Mai mult, dacă munca ta nu e apreciată la nivelul eforturilor mari pe care le depui, atunci epuizarea este pe aproape.

Atingerea pragului de epuizare apare și din cauza faptului că am alocat toate resursele noastre ascensiunii profesionale și financiare.

Factori de risc pentru burnout pot fi: 
  • tipul de personalitate – perfecţionistul care nu deleagă sarcini; 
  • locul de muncă – suprasolicitarea cu lipsa de recunoaștere, lucrul haotic; 
  • stilul de viaţă – lipsa echilibrului între viaţa profesională și personală. 

Se observă din cele enunţate că e dificil de păstrat o balanţă echilibrată între viaţa profesională atât de solicitantă și viaţa personală

Cel mai important lucru îl reprezintă alegerile noastre, deciziile pe care le luăm legate de profesie și de viaţa personală.

Dacă nu alocăm timp pentru propria persoană, familie și prieteni, hobby-uri, va veni o notă de plată extrem de costisitoare: burnout-ul (epuizarea).

În viaţă există priorități și avem ca exemplu povestioara unui filozof: el a pus într-un borcan câteva pietre mari și și-a întrebat elevii dacă borcanul este plin, la care aceștia au răspuns că nu este plin.

Atunci a pus pietricele și iarăși răspunsul elevilor a fost că nu este plin. În final, a adăugat nisip și abia atunci borcanul s-a umplut.

Aplicand acest experiment la subiectul privind epuizarea si presupunand că acest borcan reprezintă viața pe care o trăim, semnificația este următoarea:
  • pietrele reprezintă ceea ce este cu adevărat semnificativ în viaţă: familia, sănătatea, prietenii;
  • pietricelele ar reprezenta locul de muncă, școala; 
  • iar nisipul reprezintă micile plăceri și realizările materiale. 

Aceste răspunsuri pot să nu fie valabile pentru orcine. Este normal să ai o scară de valori diferită din punct de vedere al priorităților. Alegerea va apartine, dar și consecinţele!