Ochelari sau Lentile de contact? Parerea oftalmologului.

Nu de puține ori suntem puși în situația de a face o alegere ce ne poate influența atât sănătatea, cât și modul în care interacționăm cu cei din jurul nostru.

Înarmați cu toate informațiile, analizând avantajele, dar și efectele nedorite, prioritatea noastră ar trebui să fie starea noastră de sanatate.

Ochii au mai mult de două milioane de părți componente, situându-se pe locul doi în topul celor mai complexe organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat desigur de creier.

Funcția primară a sistemului olfactiv e vederea, considerată de mulți cel mai important simț al omului.

Ochiul captează imaginile ca un aparat fotografic: percepe formele, mișcările, reliefurile, culorile și diferențele de luminozitate.
pareri medicale ochelari de vedere sau lentile de contact

Pentru a-ți păstra ochii sănătoși, este foarte importantă sa aveti o alimentație bogată în:
  • vitamine (spanac, varză, praz, avocado, piersici sau afine) 
  • surse de grăsimi Omega-3 (pește de apă rece: ton, macrou, sardine).

Dacă nu dormiti destul, ochii nu au timp să se odihnească și devin mai sensibili, roșii sau iritați.

Remediul este aplicarea unui pliculeț de ceai verde rece sau a unor feliuțe de castravete.

Fumatul crește riscul apariției leziunilor oculare, iar alcoolul afectează funcționarea ficatului, reducând nivelul de glutation, un puternic antioxidant, care ajută la protejarea ochilor de diferite afecțiuni.

Dacă porți ochelari, ochii tăi vor fi protejați de praf sau impurități, iar o ramă bine aleasă îți poate schimba fizionomia.

Ochelarii necesită o atenție mai redusă decât lentilele de contact, dar nu trebuie să-i neglijezi.

În ultimii ani, mulți oameni au trecut de la ochelari la lentile de contact, pentru că sunt mai comode și pot fi folosite în majoritatea fecțiunilor oculare.

Fiind plasate direct pe globul ocular, câmpul vizual este mult mărit față de rama ochelarilor care blochează vederea în anumite unghiuri.

Nerespectarea instrucțiunilor de manipulare și intreținere a lentilelor de contact poate duce la infecții și leziuni ale corneei, ce se manifestă prin simptome precum roșeață, durere sau senzație de arsură, serozitate, vedere încețoșată sau chiar sensibilitate extremă la lumină .

Dacă aceste simptome persistă mai mult de două sau trei ore după îndepărtarea lentilelor de contact și curățirea ochiului, cel mai bine ar fi să consulți un medic oftalmolog.

Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri:
  • moi – pentru utilizare zilnică; 
  • de timp îndelungat; 
  • rigide gaz permeabile;
  • convenționale dure. 

Purtarea lentilelor de contact impune nu numai o întreținere riguroasă, dar și o atenție sporită a îngrijirii feței, de aceea e preferabil să utilizați produse hipoalergenice și să evitați fardarea rebordului interior al pleoapelor.

Este recomandabil să vă machiați după aplicarea lentilelor pe ochi și să vă demachiați după îndepărtarea acestora și plasarea lor în recipientul special