Opinii Starea de sănătate a Sistemului Osos, Vitamina D si Mentinerea Greutatii.

Stiati ca in corpul nostru exista peste 200 de oase care sustin si dau forma siluetei noastre, protejeaza organele si ne asigura mobilitatea? Oasele reprezinta materie vie, fiind degradate si reinnoindu­se constant.

Din copilărie până în anii adolescenței se formează masa osoasă. Aceasta este perioada în care procesul de formare de os nou este mai rapid decât procesul de înlăturare a osului vechi, ceea ce duce la creşterea masei şi a densităţii osoase.

Acest ritm este valabil până la vârsta de aproximativ 25-30 de ani, moment în care se atinge masa osoasă maximă (maximum de densitate osoasă).

Pierderea de ţesut osos începe, de obicei, după vârsta de 35-40 de ani, când ritmul de formare osoasă începe să fie mai încet decât cel de înlăturare a ţesutului osos vechi.
pareri mentinerea sanatatii oaselor

La femei, rata de pierdere osoasă se accentuează substanţial după instalarea menopauzei, când producţia de estrogeni, hormoni cu un rol protector al osului, scade.

Calciul este cel mai important mineral în construirea scheletului osos și în menținerea sănătății osoase pe tot parcursul vieții.

La fel și vitamina D care are un dublu rol: asistă la resorbția calciului din alimente în intestinul subțire și asigură reînnoirea și remineralizarea corectă a țesutului osos. 

Menţine-ţi un aport adecvat de vitamina D, prin expunere suficientă la razele solare (circa zece minute zilnic), prin alimentaţie sau prin suplimente alimentare.

Proteinele, o parte importantă din componenţa osului, trebuie să existe în alimentaţia noastră în cantităţi adecvate.

Dacă investim din tinereţe în „banca osoasă“ printr-un stil de viaţă sănătos, oasele devin mai rezistente şi mai puţin vulnerabile în faţa osteoporozei. 

Studii clinice efectuate pe copii au indicat faptul că aportul crescut de calciu şi de produse lactate a ajutat la îmbogăţirea minerală osoasă. 

Dacă acest aport crescut s-ar menţine şi în perioada de adult, este foarte posibil ca impactul asupra masei osoase maxime să fi e pozitiv. 

Sursele de alimentaţie cele mai bogate în calciu sunt: legumele verzi (broccoli, varză), nucile, peştele (sardine), produsele lactate, produsele din soia

Prin aport alimentar corect, dietă diversifi cată și echilibrată și un stil de viață sănătos și activ se poate menține o stare de sănătate optimă a sistemului osos până la vârste înaintate.

Si nu in ultimul rand mentine­ti-va greutatea! Evitati sa fiti subponderali, acesta este un factor de risc pentru osteoporoza. Si daca esti supraponderal, oasele tale vor avea de suferit... 

Obezitatea si sedentarismul pot creste incidenta afectiunilor osoase. 

Specialistii de la Institutul de Cercetare din Toronto au remarcat o prevalenta mai mare de artrita in rândul persoanelor obeze si care nu aveau activitate fizica regulata. Cele mai utile sunt exercitiile de tonifiere musculara, precum gimnastica si ridicarea de greutati, care ajuta si la metinerea stabilitatii articulatiilor.

Atât artrita reumatoida cât si osteoartrita sunt mai des întâlnite în rândul femeilor, decât în rândul barbatilor. Artitra reumatoida se poate dezvolta la pacientii cu vârsta peste 30 de ani, iar osteoartrita apare în rândul populatiei cu vârsta de peste 50 de ani.